Annons


Annons

Maja Karlsson gjorde stickningen till ett jobb

Mormor, musiken och möjligheten att jobba hemifrån har alla del i att Maja Karlsson kan leva sin dröm, att handarbeta på heltid. För henne blev stickningen början på ett långt äventyr.

Rundstickad. En av Maja Karlsson favoriter är koftan Kristin, som hon designat efter ett loppisfynd från Dalarna. Den här modellen stickas utan sömmar.

För sju år sedan startade Maja Karlsson en blogg, Husmorsskolan. Där har hon skrivit oräkneliga inlägg om småstadsliv, stickdesign, husligheter och odling. Fram växte ett nätverk av likasinnade och flera började höra av sig med frågan ”Vill du ha mina gamla mönster?”.
– Jag har fått vackra pärmar med tidningsurklipp och anteckningar och har tänkt mycket på materialet, vad man skulle kunna göra med det, säger Maja.
När det blev klart att hon skulle skriva en bok om stickning tog hon fram alltihop, bredde ut det på golvet i sin blommiga ateljé hemma i huset i Arvika och började sortera.

Annons

Ateljén. På tredje våningen hemma i 1920-talshuset i Arvika finns det plats för skapande. Här har Maja hela tre arbetsrum.

Hennes egna mönstersamlingar, litteratur och efterforskningar resulterade i Sticka svenska mönster. En bok om att ta hand om arvet efter generationer av stickerskor och använda det på nytt sätt.
Själv lärde sig Maja att sticka av sin mormor Greta och blev fast.
– Jag var sex år och stickade med ljusblått garn, det minns jag. Nu kan jag tänka ”hon lärde mig det här, som är mitt yrke nu”.
Nu ägnar hon sig åt stickning och virkning på heltid. Men från början är hon utbildad jazzsånglärare.

Läs också: 5 fördelar med att sticka

– Jag har en pedagogisk utbildning, det har jag mycket nytta av nu när jag har handarbetskurser. När jag höll på med musik handlade mycket om komposition och arrangemang, att utveckla idéer och ha en arbetsmetod. Det är användbart som egenföretagare också. Jag har en bra grund.
Det finns fler paralleller mellan musik och handarbete. Tiden som investeras och skaparlusten, till exempel.
– Nu kommer idéerna ut i form av stickning. Det tar en annan väg bara, säger Maja.

Varmt till vintern. Den översta koftan med rosenbård är en hyllning till den svenska sommaren. Åttabladsrosen på den blå tröjan är ett vanligt mönster i Sverige och Norge, men finns över hela världen.

Vid sidan av kurser och bokprojekt designar hon för Järbo Garn, ett familjeföretag i Sandviken, och bloggar på deras webb. Själv bor hon på en annan mindre ort, Arvika, vilket har många fördelar, tycker hon.
– När man som jag är uppvuxen på landet så trivs man med ett lugnare tempo och sättet man umgås på. Kostnadsmässigt är det absolut bättre än att bo i en storstad. Jag har till exempel ateljé i tre stora rum på tredje våningen i vårt hus, så jag har inte behövt hyra lokal.

Läs också: Sticka Majas fina armvärmare

Härifrån driver hon också Majas manufaktur, en webbutik fylld med sybehör i vintagestil: garn, mönster, syskrin och knappar …
Sociala medier har blivit en viktig plattform för att skapa ett stort kontaktnät, det som man förr fick genom att flytta till stan och se till att befinna sig i händelsernas centrum.
– Man kan bli en aktör i storstaden ändå. En del i hur jag byggt upp mitt företag är att jag hör av mig till personer jag inte känner, men som jag skulle vilja samarbeta med. Visst händer det att jag efteråt tänkt ”oj vad har jag satt i gång nu?”. Men ofta blir det lyckat och man får en ny kontakt.

Mönsterglädje. Varför inte sticka ett par vantar i 2018 års trendigaste färg lila?

Just ett sådant infall fick hon under en resa till England. Hon skulle besöka en stickmässa i London och slängde i väg ett meddelande till en stickdesigner vars böcker hon sålt genom manufakturen. Kom och hälsa på, blev svaret.
– Plötsligt sitter man på ett tåg på väg till någon man inte träffat förr. Jag var hos henne två, tre dagar och så klart stickade vi tillsammans. Hon lärde mig att vrida maskorna två varv i stället för ett, när man lägger upp maskor på en stickning som redan är påbörjad. Sådant tycker jag är kul – varje gång jag gör det kommer jag att tänka på henne. Den där lilla maskan blir ett minne av en människa.
På samma sätt kommer hon alltid att vårda minnet av den gången hon satt vid sin mormors matbord som sexåring. Inte kunde de ana då att hon just börjat sticka på ett stort äventyr.

Maja Karlsson

  • Bor: I 1920-talshus i Arvika, Värmland.
  • Gör: Arbetar som stick- och virkdesigner, ger kurser i vintagestickning och driver webbutiken Majas Manufaktur. Bloggar på husmorsskolan.blogspot.se och för Järbo Garn. Följ Maja på Instagram: @majasmanufaktur
  • På meritlistan: Har skrivit boken Sticka svenska mönster, 20 modeller med 40 traditionella mönster på nytt sätt (Bonnier Fakta).

Det lilla extra. Maja Karlssons bok heter Sticka svenska mönster (Bonnier Fakta). I hennes egen webbbutik Majas Manufaktur finns fina detaljer till handarbetet.

(154)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar