Annons


Annons

Laga rysk rätt till julbordet

Är du sugen på något nytt på julbordet? Hemma hos rysk-svenska familjen Nikula i Trosa lagas alltid pelmeni till jul. Här får du receptet!

Smaklig spis! Toppa med smält smör, svartpeppar och persilja.

Laga Irinas 
Nikulas ryska pelmeni
4 port

Deg:
330 g vetemjöl
23 g ägg
115 g vatten
6–7 g salt

Läs också: Rysk jul med guldkant

Köttfärsfyllning:
200 g nötfärs
230 g fläskfärs
40 g fint hackad gul lök
9 g salt
0,4 g grovt nymald svartpeppar
Kokvatten:
4–6 svartpepparkorn
4–6 kryddpepparkorn
3–4 lagerblad
salt

Annons

Serveringstillbehör:
fransk senap
smält smör
nymald svartpeppar
slätbladig persilja
vitvinsvinäger och vatten

Gör så här:
1 Blanda ingredienserna till degen och arbeta samman. Stoppa degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
2 Hacka löken fint. Blanda den i färsen tillsammans med salt och peppar.
3 Kavla ut degen till en rektangel som är cirka 1,5 centimeter tjock. Skär långa remsor och dela dem i små bitar om cirka 1,5 x 1,5 cm. Rulla småbitarna till bollar som sedan kavlas ut till rundlar, cirka 4 cm i diameter. Lägg fyllningen i mitten, vik och nyp till kanterna. Lägg knytena 
på en mjölad skärbräda och stoppa in dem i 
frysen. Frysprocessen gör att de håller ihop bättre vid kokning.
4 Häll vatten i en gryta och tillsätt lagerblad, salt, svart- och kryddpepparkorn. Koka upp. Ta fram den frysta pelmenin och låt koka i 6–7 minuter. De ska ha lite tuggmotstånd.
5 Häll av vattnet och lägg pelmenin på ett fat. 
Toppa med smält smör, svartpeppar och persilja. 
Ät med lite fransk senap. Blanda vitvinsvinäger och vatten i en kanna som 
tillbehör att hälla över.

Familjen Nikula. Krister och Erika med dottern Antonia bor i Trosa.

(7)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar