Annons


Annons

Laga läcker mat på ogräs

Potatismos med nässla och ostpaj med kirskål. Frilansskribenten och bloggaren Iann Eklund Tinbäck skördar gärna späda ogräs i sin trädgård. Här delar Iann med sig av sina goda ogräsrecept. Iann bloggar på iannbloggar.blogspot.se

Potatismos med nässla.

Potatismos med nässla

Ca 4 port
Ca 800 g potatis
2-3 dl mjölk
1 liter späda nässlor
salt, peppar

Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Låt koka ca 15 min (eller tills de är färdiga).
Skölj nässlorna väl och förväll dem i kokande vatten ungefär 5-7 minuter.
Låt nässlorna rinna av i sil och pressa ur så mycket vätska som det går när de svalnat. Hacka dem fint.
Häll vattnet av potatisen, tillsätt nässlorna och använd elvisp eller potatisstöt för att purea blandningen samtidigt som den värmda mjölken tillsätts.
Smaka av med salt och peppar.

Annons

Ostpaj med kirskål.

Ostpaj med kirskål

4-6 port
Deg
125 g smör
2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 l späd kirskål, väl sköljd, de grövsta stjälkarna borttagna.
2-3 dl riven ost (t ex lagrad grevé, herrgård, parmesan)
3 ägg
3 dl mjölk
salt, peppar

Blanda snabbt samman degen och låt den vila i kylskåp en timma.
Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och grädda den 15 min i 200 grader varm ugn.
Lägg kirskålen (ev grovhackad om bladen är stora) i botten av pajformen. Strö på den rivna osten. Vispa slutligen samman ägg och mjölk och häll blandningen över det andra i formen. Salta och peppra lätt.
Grädda i 175 grader ca 30-40 min, eller tills stanningen stelnat.
Servera med grönsallad. Eller med t ex grillad korv eller rökt eller gravad fisk.

Pajen kan varieras i det oändliga. Man kan t ex tillsätta lite fintärnad kokt potatis, strimlad ugnsbakad paprika, och ska man servera den till fisk blir det gott med någon matsked hackad dill i äggstanningen.

Nässelpesto

2-4 port
1 liter späda nässlor
1 dl fin rapsolja
1 dl pumpakärnor el valnötter
(citronskal, salt)

Skölj nässlorna väl och förväll dem 4-5 min i kokande vatten. Låt rinna av och pressa ur så mycket vätska som är möjligt.
Lägg nässlor och pumpakärnor (eller valnötter) i en matberedare och kör på pulsläget ett par sekunder. Tillsätt en matsked olja, pulsa ett par, tre sekunder till, och tillsätt sedan resten av oljan på samma vis, bara lite åt gången.
Smaka av med salt och ev lite finrivet skal av citron.
Servera till pasta, bulgur, dinkel, matvete eller blanda i kalla sallader med bönor eller kikärt.

Peston håller sig några dagar i kylskåp.

Iann Eklund Tinbäc bloggar på iannbloggar.blogspot.se

Och här...

(132)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar