Annons


Annons

Krysantemum – skönheten från Kina

Gör som i Kina och möt hösten med krysantemum. Den köldtåliga blomman piggar upp gråvädersdagarna.

Krysantemum är en av de viktigaste och mest älskade blommorna i Kinas historia och man har odlat dem i åtminstone 2 500 år. Eftersom krysantemum av naturen står i full blom, till synes oberörd av höstens kyla, när andra växter falnar tänkte man att den var full av livskraft och livsuppehållande egenskaper. Man lade kronbladen i vin och än i dag används de i ett milt och sött te som är populärt i stora delar av Asien. I det kinesiska köket används blommorna som grönsak som ångas eller kokas.
Krysantemum räknas också som en av ”de fyra ädla gentlemännen”, ett konsthistoriskt begrepp som syftar på de växter som fått representera de fyra årstiderna: orkidé för vår, bambu för sommar, krysantemum för höst och blommande plommon för vinter.

Annons

Från början var krysantemumen gula och vita och liknade prästkragar men snart fick kinesiska entusiaster fram nya sorter som fick poetiska namn som silverskålen eller jadeklockorna.
Zenbuddistiska munkar tog med sig krysantemum till Japan där den kom att bli den japanska kejsarens symbol. En enkel stiliserad krysantemum med 16 strålblommor valdes som prydnad till det kejserliga sigillet. Det föll sig naturligt eftersom krysantemum uppfattades som en sinnebild av solen och kejsaren enligt traditionen är solgudinnans ättling. I dag avslutar krysantemumen det japanska blomsteråret och det ordnas krysantemumsutställningar på många platser i landet.
Det dröjde ända till 1700-talet innan krysantemumen kom till Europa. Av Carl von Linné fick den namnet Chrysantemum, guldblomma, efter grekiskans chrysos (guld) och anthos (blomma). Ett passande namn för en växt vars blommor kan lysa som solar och värmer oss när den riktiga solen sviker och dagarna blir kortare.

Krysantemum i olika varma nyanser är vackra tillsammans i en flyttbara hylla som byggts av gamla träbackar.

Höstens färgskala måste inte gå i eldiga nyanser. Plommon, purpur, lila och rosa är ett krispigt alternativ som blir ännu fräschare i sällskap med lite vitt.

Krysantemum är oftast vackrast när de får stå i ensamt majestät i krukan. Men ställ gärna några krukor ihop. Den köldtåliga murgrönans rankor passar bra som kontrast till den lite strama krysantemumen.

En gammal nött trälåda är fin som kontrast till de klatschiga krysantemumblommorna.

Krysantemum finns i en mängd färger, blomformer och storlekar. De första som odlades i Kina var troligen gulvita och påminde precis som den här kompakta sorten om sommarens prästkragar.

Krysantemum är hållbara som snittblommor. Snitta om stjälkarna och ta bort de nedre bladen innan du sätter dem i vasen.

Gamla plåtburkar är trevliga att använda som vaser.

(3)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar