Annons


Annons

”Kronprinsesse Mary” är Årets pelargon 2017

Årets pelargon 2017 är utsedd. I år blev det ”Kronprinsesse Mary” – en blomma med det lilla extra som både är romantisk och modern på samma gång.

Den må se ut som en helt vanlig, vit pelargon, men Kronprinsesse Mary har det där lilla extra som gör att den i år har fått den ärofyllda titeln Årets pelargon.

Det är branschorganisationen Blomsterfrämjandet som samordnar den årliga pelargontävlingen. Så här motiverar juryn valet av Kronprinsesse Mary som årets pelargon:

”Med små härligt fyllda rosetter
samlas blommorna i härliga buketter
Lyskraften är stor, var du den än sätter
Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp
Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp
Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa
– 2017 njuter du av en blommande prinsessa.”

Annons

Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon

I ett pressmeddelande skriver Blomsterfrämjandet så här om Kronprinsesse Mary:

”Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning”.

Rosenknoppspelargoner är en unik sort bland pelargonerna, eftersom varje knopp slår ut i blom. Blommorna har fått sitt namn tack vare sina blommor som liknar rosenknoppar.

Kronprinsesse Mary togs fram under 1800-talet, men har de senaste årtiondena försvunnit från de odlade pelargonerna. Den hade kanske förblivit bortglömd, om inte ett tradgårdsmästeri för några år sedan återupptäckte den, skriver Blomsterfrämjandet i sitt pressmeddelande. Pelargonens namn är en hyllning till den danska kronprinsessan Mary.

Kronprinsesse Mary. Bild: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

Pelargonen trivs i solljus

Kronprinsesse Mary trivs, precis som alla andra pelargoner, bäst i solljus. Plantera dem i en porös och näringsberikad jord i en rejäl kruka. På så sätt behöver du inte vattna lika ofta, tipsar Blomsterfrämjandet. Under vår och sommar mår pelargonen bäst av att få en slurk näringslösning varje gång den får vatten.

På vintern ska Kronprinsesse Mary stå ljust och svalt. En glasveranda, ett orangeri, garage eller inglasat uterum passar utmärkt för ändamålet, skriver Blomsterfrämjandet.

Kronprinsesse Mary. Bild: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

Juryn för Årets pelargon bestod i år av Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Se mer av årets pelargon i videon nedan:

Text: Minna Wallén Widung

(410)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar