Annons


Annons

Karlstadvilla med kontraster

Katarina Axelsson inreder familjens hem med fingertoppskänsla. 
Vintagemöbler, naturmaterial och keramikurnor – inget finns här av en slump. Däremot var det en 
tillfällighet att huset blev deras.

När Katarina och Roger flyttade in i huset för 16 år sedan var det som hyresgäster. Ägarna skulle tillbringa ett år i USA och behövde hyra ut ett våningsplan under tiden.
– När de så småningom bestämde sig för att stanna kvar därborta erbjöd de oss att köpa hela huset. Vi behövde inte tänka länge för vi trivdes väldigt bra, berättar Katarina.

Annons
Katarina Axelsson @moiostore gosar med sin hund.

Namn: Katarina Axelsson, Roger Olsson, döttrarna Filippa och Livia. Bor: I ett hus byggt 1920 i stadsdelen Färjestad i Karlstad. Boyta 300 kvadratmeter fördelat på fyra våningar. Gör: Katarina arbetar som frisör och inredare. Roger driver ett akustikföretag och fastighetsföretag. Följ Katarina på Instagram @moiostore

Korgstol med fårskinn och marockanskt soffbord.

Mjuka textilier. De vita trägolven är behandlade med vitpigmenterad vax. Rottingfåtölj, fårskinn, matta, bord och kuddar kommer från Katarinas egen butik.

Läs också: Drömboende med högt i tak

– Att vi skulle behöva totalrenovera kändes inte som ett hinder. Vi ville ha ett gammalt hus med känsla och historia och det fick vi.
De började med utsidan eftersom både fasaden och taket var i dåligt skick. Först för fyra år sedan hade de gått igenom hela huset. Även trädgården har fått ett lyft med trädäck, pool och en inglasad altan. I källaren har den gamla potatiskällaren förvandlats till tvättstuga, bastu och relax.
– Målet har varit att ta hänsyn till historien och bevara så mycket som möjligt av det gamla. Vi är riktigt förtjusta i trägolven och de höga golvlisterna.

Träsoffa framför målad svart vägg med många speglar.

Ger karaktär. – Svarta väggen var en impuls som ger mycket uttryck. Att den inte känns färdigmålad gör den bara mer intressant, säger Katarina.

I dag har den ljusa inredningen kompletterats med varma toner i form av textilier, trä och urnor i lera. Här samsas vintagemöbler med nyproducerat i bohemisk stil.
– Vi trivs när det är ombonat. Sedan ska det inte vara rörigt och saker överallt, men man ska känna sig avslappnad. Barnen har ofta kompisar hemma och det  bäddas lite varstans i huset för övernattning. Jag älskar när det är liv och rörelse hemma, säger Katarina.
Köket har en gång bestått av två rum. I dag är det ett härligt stort rum med plats för köksö och matplats.

Läs också: Egnahem med färg

– Vi gjorde om köket för tio år sedan och har trivts med det, men med tiden så influeras man av andra saker. Nu skulle jag hellre vilja att köket hade mattsvart träunderrede, vit skiva, inga överskåp, och så skulle jag vilja ta bort köksön, men min man går nog inte med på det. Jag får jobba på det, säger Katarina och skrattar.

Mysigt sovrum under snedtak

Vilsamt. Sänggaveln är gjord av gamla vintagepardörrar som har utskurna mönster och fin patina. Vintagepallarna, bäddsetet i linne, kuddarna och detaljerna kommer från Katarinas butik i Karlstad.

Kök och vardagsrum förbinds med dubbeldörrar som Katarina har målat svarta, mest för att hon inte gillar dem. Kanske byter de ut dem en dag, men i väntan på dörrarna med stort D fick de ny färg.
– Det blev ett ordentligt lyft och när jag ändå hade penseln i hand så målade jag en vägg svart i köket. Det blev jättebra och resten av inredningen kommer mer till sin rätt, det är som att alla färger poppar fram och tar plats nu, säger Katarina.

Läs också: Delad glädje på 46 kvadratmeter

På övervåningen finns ett stort allrum där golvet också målats svart för att bryta av. Väggen är prydd av många tavlor med motiv från bland annat Love Warriors.
På samma plan finns även badrum och döttrarnas rum. Ytterligare en trappa upp huserar Katarina och Roger under snedtaket på den inredda vinden, ett charmigt rum med vinklar och vrår där man kan titta på stjärnorna genom takfönstret eller somna till regnets smatter. ✦

Modernt kök med tegelvägg.

Kontraster. I köket kommer ljuset in från flera håll. Det svarta stengolvet lades in som kontrast till det vita när köket renoverades för tio år sedan.

 

(32)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar