Annons


Annons

Julstämning i vintervitt

Julen är krispigt vit hemma hos Trude och Gunnar Belland i Grythyttan. Med små barn i familjen är förväntningarna stora och
 traditionerna viktiga – som hallondryck och julbröd.

Välkommen till bords. Trude älskar att göra fina dukningar. 
I år skapar röda äpplen, röda glas och den traditionella juldrickan 
från Norge härlig stämning.

Hemma hos familjen Belland är det julstämning i varje vrå. Det doftar gott av det nybakade bröd som Trude gör till jul varje år och som äts med lufttorkad skinka och hemgjord potatissallad.
– Jag älskar julen! Den har fått en ny betydelse eftersom vi har småbarn i huset igen. Förväntningarna och atmosfären gör att det är så mysigt. Det är roligt att se barnen glädjas och vänta. Vi brukar ge tomten gröt och mjölk, som tack lämnar han små julklappar och ett brev till barnen, säger Trude.

Läs också: Stilla jul i Värmlandsgården

I slutet av november pyntar hon med granris, röda äpplen och tända ljus. För varje dag som går blir det mer och mer. Trude och barnen tycker mycket om att baka och det brukar bli ett par omgångar pepparkakor. En vecka före jul står huset i full julskrud.
– Jag går alltid upp tidigt på julaftons morgon, innan min man och barnen har vaknat, tänder ljus och förbereder det sista inför frukosten. Sen kliver barnen upp och springer direkt till granen där klapparna ligger. De får välja ett paket som de öppnar och kan leka med under dagen. Det gör att de håller sig lite lugnare. All väntan kan ju bli långtråkig för de små.

Annons

Rödvita detaljer. Skåpet är ett gammalt kylskåp men fungerar 
nu som förvaring av porslin. Äpplen med ljus, nötter och granris pryder bordet. Linneservetterna får vara lite charmigt skrynkliga.

Till julbordet serveras tjocka revbensspjäll med mandelpotatis, brysselkål, surkål och grönsaker. Eftersom familjen kommer från Norge köper de alltid en juldryck som påminner om hallonsoda, det är tradition på samma sätt som julmust i Sverige.
– Många i Norge har också köttbullar och ljus korv på julbordet. Det har inte vi. Men sås från revbensspjället och lingonsylt är standard, säger Trude.
Familjen hittade sitt hus på Blocket efter att ha letat nytt boende under lång tid. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Läs också: Jul i den gamla telegrafen

Ombonat. Trude kallar sin stil norsk-fransk-svensk och väljer alltid antikviteter och saker med patina före nytt. Det ger huset en hemtrevlig känsla.

– Så fort vi klev över tröskeln så visste vi att det var här vi skulle bo. Det var som om huset hade väntat på just oss. Det var i jättebra skick och egentligen bara att flytta in. Men köket var lite för modernt så vi gjorde om det med enkla medel. Med pärlspont, gamla hyllor och personliga möbler blev vi nöjda.Till jul brukar hon göra en fin dukning som i år pryds av granris, nötter och äpplen.

Läs också: Rysk jul med guldkant

– Jag drömmer om inredning och planerar dygnet runt. Jag har alltid ett nytt projekt på gång. Gunnar har också fått upp ögonen för gamla saker och möbler, speciellt efter att jag öppnade en liten butik i det före detta hönshuset i trädgården. Det händer att han får ta med sig släpkärran till Norge där han jobbar och så kommer han hem med full last, säger Trude.
– Vi stortrivs här och det är inte svårt att få till julkänslan när man är omgiven av möbler och ting med patina. ✦

Bäddat för jul. Sovrummet är charmigt gammaldags med sänghimmel och ljuskrona.

Här bor vi!

Namn: Trude och Gunnar med barnen Hans, 3, och Lukas, 4 år. Tre vuxna barn. Katten Vera.
Bor: I ett hus byggt 1941 i Grythyttan. Boytan är 200 kvm.
Gör: Trude har en liten butik i trädgården. Följ Trude på Instagramkontot @my_vintage_h_o_m_e

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nr 14/2017

(176)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar