Annons


Annons

Julmys på Östgötaslätten

Stylisten Emma Olai och hennes man Anders tog över släktgården och väckte 
nytt liv i jultraditionerna. Ljus och granris sprider stämning i varje rum, 
men viktigast är att samla den stora familjen.

Välkommen jul! Familjen älskar sin gamla släktgård utanför Linköping. Här stortrivs de med att fira traditionsenligt med släkten.

Snön har lagt sig som ett vitt puder över Östgötaslätten och frosten biter sig fast i träden. Den pampiga entrén är pyntad med granris och vackra kransar.
– Det var faktiskt just på julen 2012 som vi flyttade hit, berättar Emma Olai. När Anders och jag träffades bodde vi först i Motala, men längtade ut på landet. Vi flyttade ganska snart till ett annat hus i det här området, men när frågan kom om vi ville överta släktgården var vi självklart intresserade.

Läs också: Vintervit jul i släktgården

Huset som är byggt runt 1850 har varit
i familjens ägo i generationer och Emma har alltid älskat det, liksom läget.
– Det var viktigt för mig att behålla den lantliga stilen när vi flyttade in, berättar hon. Jag ville bevara känslan i huset, men samtidigt göra det till vårt.

Julen går i grönt

De målade om ytskikt och tapetserade. Köket renoverades och spelar en ny central roll under julhelgen. Här lagas det mat, pysslas och umgås. I matrummet intill ryms många gäster runt det stora bordet som Emma och Anders byggt av gedigna plank som de hittade i Emmas föräldrars förråd, en riktig guldgruva för kreativa sakletare.

Annons

Mitt i rummet. Nils och Hedda längtar till julafton. Sittgruppen har fått en central plats i vardagsrummet. Soffbordet är gjort av två bänkar från Netto.

– Till julen är jag inte så mycket för rött. Hos oss går julen mer i grönt och jag använder enris, granar, tallris och ljusslingor för att skapa mysig stämning. Massor med fina kransar och doftande julblommor, det kan jag inte vara utan!
Emmas känsla för vad som funkar ihop – hon är ju också inredningsstylist – syns tydligt på husets ljusa färgskala. Samtidigt finns också kontraster mellan gammalt och nytt, hårt och mjukt, rakt och kurvigt, och det gör inredningen spännande. Vackra detaljer och mycket grönt blir pricken över i.

Samlar familjen

– Jag vill att mitt hem ska kännas ombonat och omfamnande. Jag gillar att ha människor omkring mig och vill att de ska trivas i mitt hem, säger Emma.

Praktisk lösning. Familjen behövde ett extra sovrum, så Emma och Anders flyttade ut i hallen på övervåningen och skärmade av med linnetyg. Grå kuddar med prickar från Made by Niina. Poster, Tove Frank/Vita nyanser.

Sedan första året i huset har de hållit liv 
i traditionen att samla familjen till jul, så som det var när Emma själv växte upp.
– Jag älskar att pynta inför advent och jul, det är en härlig tid. Vi brukar fira med min mamma och pappa och mina bröder med alla barn. Något som vi försöker förmedla till våra barn är att julen handlar om att vara tillsammans – det viktigaste är inte att man får galet mycket julklappar, utan att man får umgås, leka och ha det bra. Och njuta av all mat och godis så klart! ✦

Grönt badrum. Badrummet är julfint inrett med rumsgran, hyacinter, ljus och lykta. Handfat och kommod från Ikea. Kranar från Damixa.

Läs också: Jul i den gamla telegrafen

Här bor vi!
Namn: Emma Olai och Anders Nyhlén med barnen Hedda, 5, och Nils, 8 år.
Gör: Emma är egenföretagare och inredningsstylist, Anders är bildelschef.
Bor: I hus på landet utanför Linköping. Boyta ca 200 kvm, byggår 1850.

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nr 13/2017.

(222)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar