Annons


Annons

Julfint hos floristen

Grått, vitt, svart, trä och gröna växter. Så ser advent ut hemma hos floristen Malin Björkholm. Dessutom smyger hon in lite svagt skimrande silver. Kika in i hennes spännande julhem!

Dukningen är en skön blandning av olika servisdelar. Även hallen är julfin. Foto: Malin Björkholm

Så här års föredrar Malin vita blommor som är krispiga som snö. På fredagen brukar hon köpa hem blandade snittblommor för att göra buketter.
– Det gör att det känns helgfint direkt, säger hon.
Hemma i den renoverade 1970-talsvillan pyntas julen huvudsakligen med hjälp av blommor och grönt från skogen, ett självklart val om man är florist som Malin.

Adventsstjärnorna hängs upp

Eukalyptus, mossa och tall, lärkkvistar med kottar och grankvistar med lavar tillhör favoriterna. Adventsstjärnor av veckat papper plockas också fram till advent – men de behöver inte lysa. De smygs bara in som en detalj bland andra och vips blir vardagens små samlingar och stilleben upphöjda till juldekorationer. Krångligare än så behöver det inte vara.
– Julen hos oss är ganska lågmäld. De tända ljusen och dofterna är viktigast. Och maten! Julskinkan står högt i kurs och faktum är att vi hinner laga julskinka två, tre gånger redan innan jul.

Annons

Blommor och grönt. Som den florist hon är, gör Malin sina egna julfina buketter. Julkulorna går i gråskala. Foto: Malin Björkholm

Tjuvstart alltså! Och får Malin bestämma så ska granen också in så tidigt i advent som möjligt. Den får gärna vara liten och en aning gles. I stället för julgransfot väljer hon en gammal zinkbytta med grus. Då är det enkelt att justera granen så att den står rak och det blir lätt att vattna.

Läs mer: Skaffa rumsgran till jul

När julen är över smygs de svarta, grå och silvriga dekorationerna ut ur hemmet lika diskret som de tog plats. Bara de vintergröna och mossiga trädgårdsdekorationerna med sina ljusslingor får dröja sig kvar några veckor till och lysa upp i vintermörkret. ✦

Hela reportaget om Malins vackra julhem publicerades i Drömhem & Trädgård nummer 13/2017.

(276)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar