Annons


Annons

Jul i ljusa toner

Mjuka pasteller, massor av fixiga detaljer och nio lysande pappstjärnor i vardagsrummet. Välkomna till ett både bohochict och väldigt mysigt julhem.

Titta in hos mig! De vackra dubbeldörrarna var en av detaljerna som Britt Svantesson direkt föll för när hon tittade på lägenheten. Nu är det pyntat för jul.

När Britt Svantesson bestämde sig för att flytta hem till Säffle, till familj och vänner och staden som hon faktiskt saknade, hittade hon direkt lägenheten på Västra Storgatan.
– Jag tittade på lite olika men kände direkt att den här hade en känsla som jag ville ha, och massor av vackra detaljer. Som högt i tak, fina fönster, dubbeldörrar. Och ett kallrum, en gammal inglasad balkong som är som ett orangeri. Perfekt för vinterförvaring av växter och rosorna börjar blomma redan i maj!

Läs också: Julfint hos floristen

Huset är ett av Säffles äldsta, en gammal telegraf. Hennes två barn har flyttat hemifrån och till sin första jul i lägenheten har hon dekorerat som hon brukar.
– Det är inte så många tomtar direkt, utan bara ljus i olika former och växter. Små granar och vita hyacinter. Och massor av ljus, ljusslingor och julstjärnor. När jag packade upp lådan med stjärnor insåg jag att jag faktiskt har ganska många, men vem har bestämt att det bara ska hänga en stjärna i varje fönster? Nu har jag nio stjärnor i vardagsrummets två fönster. Nej, där snålar jag inte utan trycker till ordentligt.

Annons

Dukat för fest. Adventstiden är Britts favorittid. Skåpet har hon gjort av gamla fönster och bordet av en sockerlåda. Bambusoffa, Tine K.

Gillar återbruk

Julgranen är också ett måste, Britts är ganska liten, står i en korg och har kulor i olika färger och modeller. Som supersöta små granar som Britt vikt själv av gamla notblad.
– Det kommer så mycket nya fina julkulor varje år, så det kan hända att jag köper någon ny då och då. Samlingen växer …

Läs också: Jennie julpysslar för liten peng

Annars är Britt Svantesson inte så mycket för att handla nya saker till hemmet, återbruk och upcycling är hennes grej. Hon har jobbat som dekoratör – och det syns hemma hos henne – och även i mindre skala sålt gamla möbler och prylar som hon renoverat, plus textilier, brickor och skärbrädor som hon tillverkat själv.
– Jag gillar saker som får mig att le. Och att ge gamla saker ett nytt, kanske oväntat liv, genom att ge dem ett nytt användningsområde.

Söta drömmar. Romantiskt med sänghimmel från Ellos. Till bänken i sovrummet göt Britt en betongskiva med hål för både värmeljus och kronljus.

Tröttnade på shabby chic

Inredning har alltid varit ett av Britts stora intressen och hon älskar att gå på antikmässor och loppisar.
– Jag följer ingen stil, men det är klart att jag har vissa drag av bohem i och med att jag gillar gamla saker.
– När shabby chic gjorde intrång var jag på det direkt, men jag tröttnade lika snabbt. Plötsligt skulle alla ha det och det var bara nytillverkat som skulle se slitet ut, om shabby ska vara chict måste det vara på riktigt! Att ta vara på det man har är bäst och ger också den mest personliga stilen.
När julen närmar sig är det fullt fokus på mys.
– Julen för mig är familjen, det mysigaste är när barnen kommer hem. Och sen kan jag tycka att advent faktiskt är finast, den tiden betyder mer för mig än själva julen. Efter en lång mörk höst myser man lite extra, förbereder, plockar in och pyntar. Det är en väldigt härlig väntan, helt enkelt. ✦

Här bor jag!

  • Namn: Britt Svantesson.
  • Bor: I en 114 kvm stor hyresrätt i centrala Säffle.
  • Gör: Jobbar som elevassistent på en skola.

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nr 13/2017

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar