Annons


Annons

Jessica Zandén: Mamma slog igenom vid 94

Skådespelaren Jessica Zandén har sitt lantställe på en klippa vid havet, hon är fjärde generationen som bor här. För Drömhem & Trädgård visar hon släktparadiset – och sin mamma Joys nyupptäckta mönsterskatter.

Kuddmys. Jessica har slagit sig ner med sin mammas kuddar. Mönster från vänster: Fredsfåglar, Glas och Särö i två nyanser.

Det är bara skit, sa Joy Zandén när hennes dotter Jessica som barn närmade sig den bruna rullen i källaren – och så gick åren.
Vi träffar Jessica Zandén, välkänd skådespelare, på hennes lantställe på Särö utanför Göteborg. Hon berättar hur hon 2014 tog rullen under armen för att göra ett försök att sälja in sin mammas handmålade mönster och att tonen då var en helt annan.
– Karin Lindström, butiksansvarig på Engelska Tapetmagasinet i Göteborg, blev alldeles tyst när hon fick se arken. ”Det här måste Hanna Wendelbo Hansson få se”, sa hon, berättar Jessica.
Hanna Wendelbo Hansson var då kreativ chef på Sandberg Wallpaper och mötet med henne blev början på en helt ny resa för Jessica som fram till dess arbetat som skådespelare och basutbildad kognitiv beteendeterapeut.

Annons

Hopplock. Det mesta i huset har funnits med länge. Jessicas morfar, kompositören Gösta Nystroem, har målat många av tavlorna. Kaffet serveras på mammas Säröbricka.

Åkte till New York

Åtta månader senare lanserades Joy Zandéns mönster 
tillsammans med tre andra kvinnliga 50-talsdesigner i tapetkollektionen Signatur hos Sandberg Wallpaper på London Design Fair. Den tysta besvikelse Joy burit med sig ända sedan hon visade upp sina verk på Femte avenyn i New York på 50-talet höll på att lösas upp. Ett nej hade till slut blivit ett JA!
– Mamma fick fin respons i New York den gången för länge sedan, men ingen köpte något. I efterhand har jag förstått att det var en stor sorg som hon bar med sig och därför är jag så innerligt glad för att hon hann få uppleva denna succé, att hon fick upprättelse och bekräftat det hon vetat hela tiden – att det hon gjort var bra, riktigt bra, säger Jessica.
– Trenden har vänt. Mina verk tillhör nu den moderna människan, sa Joy i en intervju strax innan hon gick bort i våras, 95 år gammal.
Fredsfåglar, med vita och mörkblå duvor på en gråblå botten, var en av hennes favoriter, men när den visades i ett något för mörkt färgprov höll hon på att svimma.
– Det finns så mycket av hennes själ och hjärta i dessa mönster, berättar Jessica.

Familjehus. Det finns två kök, vilket gör att två familjer lätt kan hushålla utan att störa varandra. Vardagsrummet byggdes till 1936.

Återvände till Göteborg

Jessica Zandén, som några år tidigare återvänt till 
Göteborg efter många år i Stockholm, tog med glädje sig an att axla det konstnärliga arvet efter sin mamma.
– Mamma växte upp i Paris, men hon, precis som jag och mina syskon, har tillbringat alla somrar här på Särö i 
Göteborgs skärgård. Det här har varit vår spretiga konstnärssläkts nav och bas, förklarar Jessica.
Tomten som huset ligger på köptes av Jessicas mormors pappa Alfred Heyman och ligger högt upp på en liten snirklig väg. Alldeles nedanför ligger havet som skiftar i olika gråblå nyanser. Klipporna hakar på.
Människorna som rört sig här under åren 1895–2017 har alla satt sina avtryck både ute och inne. I bokhyllorna står vackra läderinbundna böcker om konst, poesi och litteratur. Väggarna pryds av stora och små målningar. Här finns skulpturer, en gammal grammofonanläggning och så Joy Zandéns härliga 50-talsmönster som löper som en röd tråd från köket, genom vardagsrummet och ateljén, in i sovrummet och ut på terrassen där en stor tall står lite krökryggad och omfamnar alltihop.

Kreativ. Joy Zandén efterlämnade många mönster, fler kommer att lanseras.

Morfar var kompositör

– Min morfar, kompositören Gösta Nystroem, älskade havet och han inspirerades av pinjeträden vid Medelhavet. Det är också han som målat de flesta av tavlorna i vardagsrummet, berättar Jessica och fortsätter:
– Min mormor var skulptris och gjorde bland annat den skulptur i gips som står i ateljén. Hon var fantastiskt duktig, men skör. 1946, 55 år gammal, tog hon livet av sig och om det talades det aldrig. För några år sedan fick jag hennes dagbok av min moster. Genom den har jag kunnat komma henne nära.
– Precis som mormor, morfar och mamma älskar även jag att experimentera med färg och form. Det fascinerar. Därför känns det så rätt att jag nu får möjlighet att förvalta den mönsterskatt mamma lämnade efter sig. ✦

  • Namn: Jessica Zandén.
  • Bor: På Särö i Göteborgs skärgård. Boningshuset har byggts till allteftersom släkten vuxit, och är nu 120 kvm.
  • Gör: Driver Joy Zandén AB, är basutbildad kognitiv beteendeterapeut och skådespelare.

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nummer 12/2017.

Vad tycker du ska bli årets julklapp?

(265)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar