Annons


Annons

Jessica Frej tipsar: TomTato ger både tomat och potatis

Nu finns plantan för dig som vill odla både tomater och potatis – på samma gång. – TomTato är fantastiskt rolig innovation! Två av mina favoritväxter samsas i en och samma planta, säger Jessica Frej.

Tomtato kan vara storstadsmänniskans bästa odlingsvän. Plantan som först ger söta körsbärstomater och när den sedan vissnat ner, väntar en potatisskörd i krukan.

Kocken och före detta Mästerkocken-tävlande Jessica Frej är inte mycket för att odla om det inte ger stor utdelning smakmässigt. Hon odlar kryddor, då de smakar så mycket mer än köpta. Men även tomater (som utgör basen i många av hennes rätter). Potatis, som är en av hennes egna favoriter, är något som hon själv äter flera gånger i veckan.
– TomTato är en helt genial grej och en fantastiskt rolig innovation! Tänk att två av mina favoritväxter samsas i en och samma planta! Ett klockrent val, speciellt för den som har ont om plats, säger Jessica.

Annons

Att det över huvudtaget är möjligt att odla både tomat och potatis i samma växt beror på att de tillhör växtfamiljen Solanaceae. Tomatskottet är ympat på en potatisplanta.

Tips från Jessica:

1. Är det många tomater som mognar samtidigt är ett tips att ugnsrosta dem. Genom att långsamt rosta dem i ugnen koncentreras smakerna och den femte grundsmaken, umami framträder bättre.
2. Grunden för att lyckas med potatis är att tillföra salt i vattnet när du kokar den!

Bra att veta om tomater:

Tomater är riktigt nyttiga. Fyllda med antioxidanter och vitaminer, men endast få kalorier. Lykopen heter den antioxidant som ger tomaten dess röda färg och det finns forskning som visar att den fungerar förebyggande både mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanten tas lättast upp av kroppen om tomaterna steks eller kokas och eftersom lykopen är fettlösligt så ska helst tomater ätas tillsammans med lite fett.

Källa: Blomsterfrämjandet

 

(57)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar