Annons


Annons

Jag orsakade en smärre snöstorm av renhår

Pernilla Månsson Colt Bor: I parhus utanför Malmö. Familj: Maken Stellan och barnen Leopold, 25, Linnea, 23, Gabriel, 17, och Noel, 7 år. Aktuell: Krönikör i Drömhem & Trädgård. Producent för Antikrundan. Programledare för Husdrömmar och Trädgårdsmåndag i SVT1. Letade jag efter senast: Mina handskar. De har fötter. Gör i februari: Åker skidor, så mycket jag kan. Är extra nöjd med: Mina barn. Alla hjärtans dag: Är en underbart onödig dag, som jag firar med älsklingen och barnen.

Våra vänner gör så mycket roligt med sina barn. Såna där aktiva saker som att ta dem till badhuset en hel söndag. När vi gör något aktivt med vår sjuåring kan det råka bli att vi stoppar in honom för en timmes lek på Ikea, medan vi köper stearinljus och servetter.
Ja, jag har känt att jag är en dålig mamma. Ja, jag försöker att bli bättre.
Till exempel åkte också vi till öppna bondgården för att hälsa på getterna och kaninerna.

Annons

Vi började dock inne hos smågrisarna vilket visade sig vara ett stort misstag. Sjuåringen rynkade på näsan, blev blek om nosen och sa att han inte kunde andas. Efter det hjälpte det inte att både kaninerna och getterna i det närmaste var doftfria. Öppna bondgården var tråkigt och hade inget gott fika, det slutade med att vi åt på hamburgerrestaurangen på väg hem.
Här om helgen dammade jag av skridskorna. Det finns inget så härligt som att åka skridskor utomhus, förklarade jag för sonen, och vi tar matsäck med oss.
– Man kan grilla vid öppna eldar om man vill, sa jag. Vi tar med hamburgare och bröd. Det ska bli så mysigt att göra något tillsammans.
Dagen var isande kall, rök steg ur munnen och isbanan var full. Sjuåringen vinglade ut och vi kom efter.
Skridskor är egentligen märkliga saker. Trånga, smala och kalla små skor där man ska balansera på en skena på glashalt underlag. Hade de uppfunnits idag hade de säkert förbjudits. Livsfarliga. Även om man kan åka överstegsåkning, göra en enkel piruett och så, så känns det här med skridskor vid begynnande medelålder, rätt läskigt. Jag åkte rakt fram, tackade gudarna för hjälmen och funderade på om den där lårbenshalsen kan börja krångla redan vid min ålder. S såg bara marginellt lyckligare ut på sina skridskor.
– Åk med pappa, sa jag, jag går upp och förbereder lite lunch vid grillen.
Jag hade ansträngt mig med matsäcken. Frysta hamburgare med alla tillbehör. Jag hade också packat ner våra två renfällar från förrådet så vi skulle ha något varmt – och stylish – att sitta på.
Problemet med renfällar är att de med tiden torkar. När de torkar börjar de fälla – i massor. Jag hittade en fin plats vid en av eldarna där vi precis kunde få rum och skakade sen ut dessa två vackra (som jag mindes dem) renskinn – och orsakade en smärre snöstorm av renhår. Familjen som redan satt och åt sin matsäck mitt i hårsstormen såg måttligt roade ut medan jag sa förlåt tjugo gånger.
Termosar, koppar, servetter, en liten duk, allt fanns i packningen. Jag plockade upp och dekorerade ovanpå kylväskan. Även om man äter ute vid öppen eld kan det vara lite stil, tänkte jag.
Tyvärr hade jag inte tänkt klart. Frysta hamburgare. Hur får man isär såna med stelfrusna fingrar? Vet nån? Jag hade med en plastgaffel, den bröts vid första försöket och de fina frysta hamburgarna satt ihop som en stor köttig rulle. Hur jag än försökte bryta isär bitarna så gick det inte.
Som tur var förbarmade sig den renhårstäckta familjen vid samma eld över mig och lånade mig den kniv som de själva skar falukorven till sina egna burgare med, så jag till slut fick loss tre köttskivor till grillen. Jag tyckte nog att de log i mjugg, men jag kan ha sett fel.
Matsäck ute smakar ändå alltid fantastiskt. Vi åt, vi mös, och värmde oss vid elden. Efter att vi hade åkt skridskor i en halvtimme och fikat i en och en halv timme åkte vi hem och hade haft en underbar aktiv dag tillsammans.
Dagen efter påstod S att han fick totalsanera bilen från allmän röklukt och renhår i sätena. Ja, det kan det väl kanske vara värt, trots allt.

(34)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar