Annons


Annons

”Jag leker hela tiden”

Det började med en röd elefant och fortsatte med tyg, ­porslin och tavlor i en färgglad palett. I Camilla Lundstens värld får man lov att leka hela livet, ­särskilt med inredning.

Camilla Lundsten Bor: I lägenhet på 100 kvm i ett 1800-talshus i Stockholm. Gör: Formgivare och illustratör utbildad på Beckmans. Driver varumärket Littlephant sedan 2009. Är även konsult med egna firman Camilla Lundsten Studio. Medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon. Min egen soffa: Först var det min morfars gamla, sedan min killes ärvda nedsuttna Klippansoffa från Ikea, men till slut blev det en ny, på gränsen till för stor, soffa. Fast gud vad skönt att alla får plats! Aktuell: Med Littlephantöverdrag till soffor, fåtöljer, stolar och sängar för Bemz.

Soffsurf Lillephant

I de nymålade lokalerna, ett före detta fotogalleri med stora fönster mot gatan, står rymliga väskor på rad, men även porslin och rullar med textil metervara. I taket hänger girlanger med pappersfjärilar och glasstrutar. Förbipasserande kikar nyfiket in på allt det färgglada.
– Det känns som att jag leker hela tiden! Om man gör något som man tycker är spännande och jobbar hårt för det, så är det ju roligt även om det kan vara slitigt, säger Camilla som vid sidan av arbetet med sitt varumärke Littlephant haft fullt upp med flytten till den nya adressen.
Nu är hon aktuell med en kollektion för Bemz, som säljer designade överdrag till Ikeamöbler. I studion står soffmodellen Karlanda klädd i vågmönstrat tyg och guldskodda ben, liksom kalasklädd mitt i vardagen.
– Jag vill gärna att det jag gör ska tillföra energi och glädje. Men ibland får jag säga stopp till mig själv: ”Inte alla färger på en gång!” Jag gillar fluffiga saker som rosetter och blommor, men det är skönt med kontraster som balans – när det gulliga möter en avskalad plywoodvägg eller ett betonggolv. Man vill liksom inte bara ha gräddtårta med socker och kristyr – man behöver en stark kopp kaffe till.
Nyss har hon och Littlephantteamet, som består av sex personer, kommit hem från Shanghai där en del av produkterna och möbeltygerna tillverkas.
– Vi har kunder över hela världen, en stor del av dem finns i Asien. Vi har höga krav på hållbarhet och miljöhänsyn och har verkligen hittat fram till ett bra samarbete där. Det känns samtidigt viktigt att sprida våra tankar och idéer i en värld som är ganska sluten. Det är ett utbyte på många sätt och det känns bra i både hjärtat och magen.

Annons

Som illustratör får hon mycket inspiration på resorna till Shanghai.
– I Kina finns duktiga illustratörer som länge har verkat inom folkkonsten. Jag spanade till exempel efter handmålade emaljbrickor från 1800-talet när jag var där. Kineserna själva tycker att det där är lite som skräp, det är finare med plast och nytt.
Det är just i mötet med andra människor som inspirationen kan komma. Att vi tänker och reflekterar så olika kan resultera i en ny infallsvinkel när hon sitter och skissar.
– Naturen är också en jättestor inspirationskälla. Jag växte upp i skärgården och där omges man ständigt av väder, vind och natur, det har förstås påverkat mig starkt, säger hon.
Den som tittar närmare på nya Little­phanttyget Fruit Garden upptäcker snart en liten flicka som sitter på en gren och en mustaschprydd herre med vattenkanna. Det är Camilla och hennes morfar.
– Han var trädgårdsmästare och väldigt närvarande i min barndom, han förklarade hur allt i naturen hänger ihop redan när jag var pytteliten. När man får se vad det blir för effekter av att kompostera mat och kunna använda den jorden igen, så får man en känsla för kretsloppet. Därför är det viktigt för mig att producera saker så miljösmart som möjligt. Och så gillar jag att återanvända grejer. Mina kommande böcker, både om inredning och för barn, uppmuntrar till det. Det är kul att det har blivit en folkrörelse att återanvända. Jättehäftigt!

Då och då dyker Camilla upp i Nyhetsmorgon i TV4 och tipsar om inredning och pyssel.
– Det är otroligt roligt att få inspirera andra att göra saker som att renovera möbler, pimpa balkongen eller göra cykeln vårfin.
Hemma pysslar hon lite lagom, ofta fungerar lägenheten som experimentverkstad för nya produkter. Hon kanske syr en rullgardin – som visar sig passa till en fotografering och som då hakas ner och ersätts av något annat.
– Hemma händer det att jag och min man måste samverka, skämtar Camilla. Jag är något mer för färg än vad han är, så jag har samlat den här färgglädjen på bestämda platser som köket där alla skåp är knallgula. Vardagsrumsväggarna är rosa, men det är vitt däremellan, lite luft så att han kan andas. Det är också ett sätt att få in ljuset, för även om vi bor högt upp i vårt hus så är det mörkt stora delar av året.
Det gäller att inte ha för höga krav på sitt hem, tycker hon.
– Det är ju inte en scenografi utan det ställe där vi lever med våra önskningar och drömmar. Låt det utvecklas i takt med tiden. Svenskar är skolade i att klara sig själva och fixa allt, helst på semestern. Vi unnar oss inte den där vinlunchen som får pågå i två timmar, som man gör i Paris eller Köpenhamn, det borde vi göra! Ta hjälp ibland, måttbeställ av snickare och lämna luckor på lackering. Det vill jag uppmuntra till. Vi är återhållsamma intill dumdristighet ibland.
Med lite mer balans kan livet vara en lek, i alla fall emellanåt.

Littlephant3

Kalasfint. Gränsen mellan det barnsliga och det vuxna suddas ut. Bordet förbereds med duk av tyget Stripe dot, porslinsmuggar, saftglas och tekanna. Allt från Littlephant.

 

 


 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar