Annons


Annons

”Jag är både 
regissör och 
aktör i mitt liv”

Madeleine hade ett spännande liv som skådis. Men hon bar på 
en dröm, bytte spår och satsade på något helt nytt – nu hittar hon glädjen 
bland kunder och klänningar i sin charmiga lilla källarbutik.

Magisk mötesplats. När den lilla butiken fylls med kunder börjar alla prata med varandra och med Madeleine. Här står hon i sin egendesignade klänning, som hon låter sy upp i olika tyger. Det ger kläderna helt olika uttryck.

Det är lätt att hitta Madeleine Elfstrands butik för när den är öppen ligger det massor av rosenblad på trottoaren utanför.
– Jag har strött ut blad här sedan butiken var ny 2004. Det var snö, grått och kallt, och alldeles efter tsunamikatastrofen. Folk gick och tittade ner i marken. Jag strödde ut bladen som ett hopp i det grå. Och sedan har jag fortsatt. I fem år köpte jag rosorna själv. Nu får jag dem från blomsterbutiken Bloomster Stockholm som ligger här intill. Det har blivit vårt gemensamma projekt att göra vår vardagsgatubild vackrare, säger Madeleine.

Läs också: Lyxig sammet till ditt hem

Hennes butik, Mad Elf Art, ligger några trappsteg ner från Sibyllegatan i Stockholm. Eftersom den är så liten uppstår prat och möten lekande lätt så fort det är flera kunder här. Det blir trångt, innerligt och personligt när kvinnor står i behå och provar kläder tillsammans. Madeleine ler lyckligt.
– Jag älskar detta. Det ger mig en enorm livskvalitet, säger hon. Jag kallar mitt ställe för butik och mötesplats. Mötena med och mellan dem som kommer hit är minst lika viktiga för mig som kläderna jag producerar och säljer. Jag tänker på min butik som en liten italiensk restaurang där det serveras underbar vongole och ägaren är kocken som har plockat musslorna själv. Jag vill bjuda på kvalitet som jag varit engagerad i hela vägen.

Annons

Noga utvalt. I butiken finns också accessoarer som armband, bälten och sjalar. Allt är utvalt för att passa till kläderna och stövlarna som finns här.

Ett par gånger om året åker Madeleine till Indien för att köpa tyg. Hon besöker grossister i Delhi och tittar på mängder av vackra textilier.
– Känslan när de breder ut allt det underbara på golvet är fantastisk. Och jag har inga problem med att välja. Jag känner direkt vad som är rätt för mig att använda och jag älskar att göra affärer. Det gäller att hålla sitt ord och ingångna överenskommelser. Jag väljer noga vilka jag jobbar med och går på ren intuition. Det har fungerat jättebra hittills, säger hon.

Läs också: Hanna gör magiska mönster

Varje gång hon är i Indien köper hon ungefär 3 000 meter tyg i olika kvaliteter och mönster. De blir till klänningar och blusar i några olika modeller. Hon producerar 6–12 plagg av varje slags tyg hon köpt.
– Jag är med i de små fabrikerna när plaggen skärs till. Fullständigt närvarande. Jag äter tillsammans med personalen och umgås med dem. Och jag jobbar bara med fabriker som har schysta villkor för dem som arbetar  där. Det är en självklar del av kvaliteten, säger Madeleine.

Roligt att packa upp

När leveransen av hennes plagg kommer till Sibyllegatan några månader efter det att hon köpte tygerna tycker hon att det är fantastiskt spännande och roligt att packa upp allt och presentera det för sina kunder.
– Det är alltid spännande och lite pirrigt att se vad människor ska tycka om mina nya kollektioner. Och det är så roligt när de gillar vad jag gjort, säger hon.

Guldkant. Livet är härligt, så varför inte fira med champagne och dekorera med rosenblad i många färger?

Innan Madeleine öppnade sin butik var hon skådespelare. Som 16-åring flyttade hon från Borås till Stockholm. Hon kom till Stockholm utan att ha ordnat jobb, skola eller någonstans att bo. Men hon visste att hon ville bli skådespelare. Och med vilja, energi och sin pålitliga intuition tog hon sig dit hon ville.

Läs också: Fixa de bohemchica detaljerna

– Jag hade en härlig tid när jag hade flyttat till Stockholm. Jag rörde mig i kreativa kretsar bland musiker och skådisar. Jag gick sedan på teaterskola och fick statistroller till att börja med. Med tiden blev rollerna större, säger hon.
Hon var med i tv-serien Rederiet i två år och har spelat mot bland andra Peter Stormare, Brasse Brännström, Lena Olin, Lill Lindfors och Björn Kjellman. Hon fick också många reklamuppdrag som gjorde att hon reste runt i Europa.

Vintage. Madeleine gillar att inreda 
med gamla vackra saker som den här 
taklampan. 
Det skapar trivsel 
och är personligt.

– Jag älskar att resa och är en person som alltid är på väg. Det ligger i hela mitt väsen. Det gäller både att resa runt i världen och att göra nya saker i livet. Jag har mycket jag vill hinna med och det blev dags att göra något nytt. Tiden var inne för att  förverkliga drömmen om att starta en butik, säger Madeleine.
– Jag behövde också landa lite i tillvaron för att få mer tid till min dotter. Och nu har jag två döttrar, den yngsta är tio år. Det är en gåva, säger Madeleine.

Vackrare vardag. Varje dag strör Madeleine rosenblad på trottoaren. Det är ett projekt hon har tillsammans med blomsterbutiken Bloomster för att göra gatubilden vackrare.

Så för tretton år sedan tog hon alla sina sparpengar, köpte sin butik och kastade sig in i ett nytt projekt. Nu fick hon nytta av sin envishet och förmåga att arbeta hårt och tålmodigt.

Gillar utmaningar

– Det behövdes också en stor portion våghalsighet, erkänner hon. Jag gillar utmaningar och att göra nya saker. Det är stimulerande och ger energi. Men jag har en fot kvar i skådespeleriet. Jag har en roll i en ny Beckfilm som kommer att visas på tv i vinter. Och så har jag en del erbjudanden om andra roller. Det är jätteroligt.
– För mig kan det vara lite passivt att jobba som skådespelare, fortsätter hon. Det kanske låter lite konstigt. Men någon annan har skrivit texten jag framför och så regisserar någon hur jag ska agera. I min affärsverksamhet bestämmer jag allt själv. I mitt eget liv är jag både regissör och aktör. ✦

Namn:  Madeleine Elfstrand.
Gör: Driver  den 22 kvm lilla butiken 
Mad Elf Art på Sibyllegatan i Stockholm. 
Här säljer hon bland annat klänningar 
och stövlar hon själv designar.
Läs mer: Titta på hennes Instagramkonto 
@madelfart och Facebooksida MAD ELF ART.

(41)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar