Annons


Annons

Inred med trendiga airplants – Här är allt du behöver veta

Tåliga, renande och behöver inget mer än luft och vatten. Inte undra på att airplants, eller luftplantor som de heter på svenska, har blivit så trendiga!

Intresset för fristående växter som varken kräver jord eller kruka ökar och så kallade airplants, eller luftplantor, spås göra intåg i många hem under 2017, enligt Plantagen.

Då luftplantor lever på luft och vatten är du mer fri med plantering och placering och du kan ha luftplantan i allt från fina glasbehållare och glasamplar till ramar, nät eller fria på ett bord.

Annons

Luftplantor är smeknamnet på de växter som tillhör släktet Tillandsia och det finns omkring 650 sorter i varierande storlekar, färger och former. I det vilda lever växterna oftast ovanpå andra växter eller stenar.

Förutom att luftplantor är dekorativa rensar de dessutom luften och bidrar till ett bättre inomhusklimat.

01. airplants

Foto: Pistils nursery

Så här får du luftplantan att trivas:

1. Placering

Plantorna föredrar ljusa platser utan direkt solljus och gärna med hög luftfuktighet. Därför är badrumsfönstret eller köket ultimat, där det bildas vattenånga som växten kan ta upp.

Vill du placera luftplantan längre in i ett rum kan en växtlampa göra att den trivs bättre.

2. Vatten

Precis som alla andra växter behöver luftplantor vatten, men det är inte rötterna som tar upp det utan bladen.

Du kan antingen spraya dem ett par gånger i veckan, eller så kan du stoppa dem i ett 20-30 minuters bad varannan vecka. Det viktigaste är att de torkar upp ordentligt i basen så att de inte riskerar att ruttna.

luftplantor och airplants

3. Luft

Om du lägger plantan i en stängd behållare bör du öppna den då och då för att släppa in luft. Plantan ska vara torr när den läggs tillbaka efter vattning.

4. Skott

Välmående plantor kan producera nya skott. Dessa kan du skilja från moderplantan när de är ungefär en tredjedel så stora som huvudväxten.

Tips!

Om plantans blad är stängda eller lite ihoprullade behöver den mer vatten. Lägg den då i ett långbad. Om några blad längst ner har gett upp helt kan dessa försiktigt tas bort och nya kommer växa fram.

Källa: Plantagen, Aeroteket

(2)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar