Annons


Annons

Inred med lättskötta gröna växter

Låt hemmet grönska i väntan på vår och sommar! När ljuset återkommer har dina krukväxter optimala förutsättningar att trivas. Här är 5 favoriter och hur du sköter dem.

1. Ormbunke

Ormbunke, myrten på stam och en liten aloe vera blir fint på bordet. Nära fönstret kan de trivas bra så här. Växtbelysning i armaturen ovanför är en bra förstärkning när plantorna står en bit in i rummet. Foto Sara Danielsson Styling Charlotta Norlén

Ormbunke, myrten på stam och en liten aloe vera blir fint på bordet. Nära fönstret kan de trivas bra så här. Växtbelysning i armaturen ovanför är en bra förstärkning när plantorna står en bit in i rummet. Foto: Sara Danielsson. Styling: Charlotta Norlén

Den perfekta växten för dig som har fönster i badrummet. Ormbunkar älskar fuktig luft! Självklart kan du även ha den i andra rum, då mår den bra av regelbundna duschar med blomsprutan. Vill stå ljust men inte soligt. Vill ha mycket vatten, men som nästan alla växter behöver den torka upp innan du vattnar igen. Gödsla med halv dos näring under sommarhalvåret.

2. Murgröna

4murgrona

Liten murgröna i plåtkruka på plåtbricka. Charmigt enkelt! Foto Floradania

Annons

Lika vacker om den spaljeras på en båge som när den får hänga fritt ur en ampel eller som här liten i en kruka. Behöver ljus, men blir snabbt brun och ful i stark sol. Ställ den svalt under vintern och vattna så att jorden hålls jämnt fuktig. Duscha ofta, i torr inomhusluft drabbas murgröna lätt av spinn. Ge näring en gång i veckan under den ljusa årstiden.

Läs mer: 5 växter som också är bra luftfuktare

3. Aloe Vera

5aloevera

Om du har tur vill din aloe vera blomma till sommaren. Foto Floradania

Mycket lättskött, bara den inte får för mycket vatten så att den ruttnar. Ge näring varannan vecka från vår till höst. Vattna rikligt på sommaren och mindre på vintern. Klarar att stå på en solig växtplats. Förtjusande när den blommar!

4. Juvelorkidé

6juvelorkide

Juvelorkidé i knopp. Foto Floradania

Med sina läckra randiga blad och vackra men ganska små blommor är juvelorkidén en lite udda, men snygg, medlem i orkidéfamiljen. Till skillnad från andra orkidéer vill den växa i vanlig krukväxtjord. Trivs i skugga till halvskugga. Jorden ska hållas lätt fuktig. Ge halv dos krukväxtnäring från vår till höst.

5. Monstera

Låt din monstera stå ljust men inte i direkt sol. Foto: Shutterstock/IBL

Snygga blad och härligt, frodigt växtsätt gör monsteran till inredningsstylisternas favorit! Låt den stå ljust men inte i direkt solljus, då kan bladen bli brända och fula. Temperaturen ska inte vara under 15 grader. Monsteran vill ha rejält med vatten, men måste få torka upp mellan vattningarna, annars ruttnar den. Ge näring varannan vecka under sommarhalvåret.

Läs mer: 5 tåliga krukväxter för badrummet

(189)
(4)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar