Annons


Annons

Ingegerd Råmans form blir folklig

Hon är en av våra mest kända formgivare. Nu är Ingegerd Råman aktuell med en handgjord kollektion för Ikea. Den innehåller förstås keramik och glas, men också flätad vattenhyacint, ett material som hon trodde att hon avskydde. Av Lina Tenow

Ingegerd-Raman-ikea1

Keramik med runda former. Stora serveringsfat, ø 21–31cm, 199 kr/3 st. Mindre serveringsfat, ø 7–19 cm, 149 kr/4 st.

Ingegerd Råman

Gör: Frilansande keramiker och glasformgivare med ateljé på Skeppsholmen i Stockholm och i Skåne.
Aktuell: Med tillfälliga kollektionen Viktigt för Ikea. Alla produkter är tillverkade för hand i Vietnam, Indonesien och Polen. Finns i butik den 20 maj. Samtidigt släpps boken Det är ingenting, men det är ändå något (Ikea) som handlar om hennes skapande.
Bakgrund: Utbildad på Capellagården, Konstfack och vid Instituto Statale d’Arte per la Ceramica i Faenza i Italien. Glasformgivare för Johansfors, Skruf och Orrefors. Har haft många prestigefyllda uppdrag.

Hon säger själv att hon jobbar mycket med millimetrar. Det tillsynes enkla är hennes signum. Att skapa det perfekt avskalade uttrycket är en stor utmaning.

– Jag släpper inte ifrån mig något som jag inte skulle vilja ha nära mig i minst tio år, gärna längre, det gäller oavsett vem jag jobbar med.

Att hon skulle använda naturmaterial som bambu var ingen självklarhet, hon är ju keramiker och glasformgivare. Under sitt första besök i Vietnam, dit produktionen var förlagd, fick hon frågan om hon kunde tänka sig att göra något av pressad bambu eftersom fabriken hade en ny maskin för ändamålet. Den spontana tanken var nej, men som tur var sa hon inget.

– Jag föreställde mig en jättemaskin, men när jag kom fram var det en man i blå kläder som stod och matade in de här stumparna, nästan som i en Pettson-maskin. Den drevs av något som liknade en mopedmotor, till och med ljudet var vackert. Jag kände att det här var något jag ville göra.

Annons
Ingegerd-Raman-ikea2

Klart glas. Rund bringare, 99 kr, stor skål, 169 kr/2 st, fat, 99 kr/3 st. Karaff med glas, 149 kr.

Efter dagens slut hade den första produkten funnit sin form, en brödkorg.

– Alla föremål i kollektionen är handgjorda och det finns en människa bakom. Jag hade inte kunnat göra det här om jag inte hade fått åka ner och träffa alla skickliga hantverkare.

Vattenhyacint är ett annat naturmaterial som Ingegerd fick bekanta sig med, motvilligt.

– Jag tyckte direkt illa om det, det var bland det värsta jag visste. Det finns överallt, det är brunt, det är klunsigt, ofta är det fula avslutningar. Det kommer jag aldrig att befatta mig med, tänkte jag, men sen var vi ute i båtarna och såg hur skörden går till. Det är ett gratismaterial, så jag började diskutera med mig själv och tänkte ”du kan inte sitta där med din näsa i vädret och säga att det är fult, det måste gå att göra något vackert”. Och det gjorde det ju.

Ingegerd-Raman-ikea3

Naturfiber. Brödkorg, ø 50 cm, 149 kr, av flätad bambu.

Korgarna som Ingegerd formgav är svarta och naturfärgade, med tonvikt på det svarta. För förvaring eller som ytterkruka om man så vill. De blev hennes favoriter.

Självklart finns även keramik och glas i kollektionen för Ikea – bland annat karaffer, vilka man ofta förknippar henne med, hela tre modeller i olika storlekar, men även serveringsfat och skålar i svart, vitt och klarglas.

– Jag har inget emot vare sig mönster eller färg, det kanske folk tror. Jag har bara så många vita toner kvar att jobba med.

Kollektionen består av 40 delar, varav vissa tillverkats i Indonesien och Polen, och är ett samarbete med Ikeas formgivare Nike Karlsson och Wiebeke Braasch. Den kommer att säljas under begränsad tid med start den 20 maj. 

Ingegerd-Raman-ikea

Stapelbart. Stol, rotting, 395 kr.

(44)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar