Annons


Annons

Hanna vet vad som är på tapeten

Den som följer Hanna Wendelbo-Hansson på Instagram, och det är många tusen, vet att hon älskar blommor och blad. Det syns också i hennes tapetmönster för Sandberg Wallpaper. Nu är hon aktuell med en ny kollektion. Av Kerstin Holmberg

Tapeter-Flower-tiles

Blomsterpussel. Hanna Wendelbo lägger mönster med kronblad. Med utgångspunkt från den hobbyn han hon skapat mönstret Flower Tiles, fototapet, 1 665 kr/rullen, Sandberg Wallpaper.

Hanna Wendelbo-Hansson

Aktuell: Med tapetkollektionen Flora Sandbergica för på Sandberg Wallpaper.
Gör: Arbetar som Creative Director på Sandberg sedan 2014. Utbildad vid HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg.
Bor: I hus i Kungsbacka.
Instagram: @hannawendelbo

När Hanna kopplar av går hon ut i trädgården och plockar det säsongen bjuder: en grön kvist, några snödroppar här och en krokus där. Sedan gör hon det förbjudna – nyper av kronbladen, ett efter ett, klipper stjälkar, lossar gröna blad. Alltihop blir delar av ett pussel.

– Jag lägger mönster på ett tygstycke och det får ofta formen av en mandala. Innan jag slänger allt brukar jag ta en bild. Blomsterpillet är min avkoppling, det är som terapi, säger hon.

Just därför var det inte självklart att hobbyn skulle resultera i en tapet, men efter övertalning från kolleger finns nu mandalamönstret Flower Tiles i den nya kollektionen Flora Sandbergica. Det är en bred kollektion med botaniska uttryck som spänner från det traditionella till det råa och ruffa, formgiven för såväl stuga som takvåning.

– Många lever ju i städer i dag, men drömmer om att återknyta till naturen och för dem har vi till exempel en tapet med passionsblommor mot betongvägg.

Läs även: Så målar och tapetserar du ett litet rum större

Hanna har tagit fram en trendrapport för Sandberg och i den utkristalliserar sig fyra personligheter: Sökaren, Odlaren, Samlaren och Upptäckaren. I den första kategorin avspeglar sig intresset för yoga och andlighet i svala, lugna väggar. Odlaren uppskattar det jordnära och naturliga som blomslingor med inslag av fåglar. Samlaren finner sitt lystmäte i det romantiskt lantliga med drag av svunna tiders svulstiga mönster. Den som värderar hållbarhet, hantverk och mättade nyanser känner sig hemma i den sista kategorin med diffusa mönsterbilder eller kanske en uppdragen kartskiss som fond.

När hon själv sitter vid ritbordet är det vissa saker hon lägger extra vikt vid.

– Jag vill skapa en rörelse i mönstret, det ska dansa lite. Rytmen och upprepningen jobbar jag mycket med. Och så vill jag gärna ha någon detalj som skevar lite.

Vad tycker du om mönsterkrockar?
– Jag gillar det! Men det gäller att ha fingertopps­känsla och att vara skicklig när man blandar. Man kan binda ihop mycket med hjälp av färgskalan.

Om du var en tapet, hur skulle du se ut då?
– Haha, jag skulle helt klart vara blommig i många olika färger, men också lite spretig i kanterna. Och så måste det finnas lite svärta!

Läs även: 14 sköna nya tapeter

Annons
Hanna Wendelbo-Hansson.

Hanna Wendelbo-Hansson.

(12)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar