Annons


Annons

Hanna gör magiska mönster

Ingen har nog plockat sönder lika många blommor som Hanna Wendelbo-Hansson. Av delarna skapar hon fantastiska bilder. Det började som en hobby men växte sig större än så.

Mörk duk. Hanna jobbar mot en mörk botten. Resultatet liknar ett skånskt yllebroderi, en blinkning till historien. Tapeten Elizabeth har hon designat för Sandberg Wallpaper. Vas, House Doctor.

När hon kliver in hos någon av Göteborgs blomsterhandlare kan det låta så här: ”Hej Hanna! Vill du ha det som ser lite skabbigt ut?” Det vill hon, för det här med att plocka isär blommor och lägga mönster av beståndsdelarna kräver sitt material.

Annons

– Det är lite tabu att ta en fin blomma och klippa sönder den, i stället leker jag med sådant som håller på att vissna, berättar designern Hanna Wendelbo-Hansson.

För fyra år sedan kom hon på att det var både vilsamt och kreativt att skapa av växtdelar, ja faktiskt terapeutiskt. Det blev en hobby vid sidan av arbetet som creative director på Sandberg Wallpaper. Själva mönstertänket är alltså inget nytt, hon har ritat oräkneliga tapeter under de 16 år hon varit i branschen.

Blå inspiration. Att måla och skissa ingår också i arbetet. Hanna har skapat mönster i hela sitt yrkesliv.

– Mycket av blomsterpillet handlar om form, färg och att utveckla sina kunskaper. Samtidigt är det avkopplande! Bara när jag springer är jag i nuet på samma sätt.

Det är lätt att tro att någon som kan peta med millimeterlånga blad och pistiller har ett gudabenådat tålamod, men så är inte fallet.

– Jag har svårt att upprätthålla intresset för något länge och är lite hipp som happ med ordning och reda. Jag avskyr att städa och får inte ens ta hand om disken i diskmaskinen här hemma. Jag är inte pedant! Däremot är jag lite matematiker, gillar metoder och system.

Mandala i höstfärger

Hennes allra första mönster av växtdelar var en mandala i höstfärger. Sedan dess har tusentals förgängliga former blivit till. För ett drygt år sedan sade hon upp sig från sin fasta tjänst för att stå på egna ben som designer, en dröm som mognat fram.

– Jag ville trappa ner tempot, komma närmare mig själv och naturen. Som anställd har jag bara ägnat mig åt tapet och textil. Det ska jag ändra på nu!

För tillfället jobbar hon hemifrån, det inglasade matrummet är hennes arbetsplats. Helst vill hon ha lågt silande ljus som sommarmorgnar och kvällar kan erbjuda.

– En fördel med att ha eget företag är att jag är fri att följa min dygnsrytm. Kreativt fungerar  jag bäst mellan klockan 22 och 24, då är jag på topp!

Inifrån ut. Duken har vikits för att få ett kryss i mitten. Härifrån utgår mönstret. Några övervintrade blad av daggkåpa, stensöta och köpta nejlikor blir fina tillsammans.

Blomsterpillet, som hon kallar den hobby som nu vuxit till något större, brukar inleda dagen. Hon stiger upp tidigt, tar en korg och går en sväng. Inte långt från huset finns en gammal boplats, en fornlämning med utsikt över Kungsbacka fjord och på andra sidan om den siktas ruinen av den medeltida Hunehals borg. En härlig miljö att starta arbetsdagen i. Rundan brukar avslutas i trädgården.

Säsongen avgör blomvalet

Vad hon kan plocka skiftar förstås efter säsong, just nu består skörden av stensöta, torkade nypon, vissnad hortensia, vintergröna blad och videkissar. Till det kommer det ”skabbiga” från blomsterhandeln – nejlikor, tulpaner och ranunkler på upphällningen. På sommaren är det annorlunda.

Klart! Mittblomman är på plats, liksom en kombination av olika blad längst ut. När alltihop är klart blåser Hanna sönder motivet.

– Rosenskära är en favorit, den är tacksam att jobba med. Prästkrage är däremot inte så fin i sig, men kronbladen är effektfulla som detaljer. När hela trädgården grönskar behöver man inte vara försiktig med allt.

Att lägga en mandala tar drygt en timme. När resultatet är färdigt tar hon en bild med mobilen, böjer sig ner och blåser sakta sönder motivet.

Här kan du se hur det går till: Hanna blåser på en mandala

– Närodlat och vissnat i kombination med digitala bilder – det här måste vara den yttersta ekologiska konstformen, konstaterar Hanna.

Symmetrisk. Sättet att bygga mönster på varierar. Här är ena halvan gjord för hand, sedan har den kopierats och spegelvänts.

Här bor jag!

  • Namn: Hanna Wendelbo-Hansson.
  • Bor: I hus i Kungsbacka några mil utanför Göteborg.
  • Gör: Driver sitt eget företag Hanna Wendelbo Design. Formger, föreläser och håller workshopar. Följ @hannawendelbo på Instagram.

Reportaget publicerades i Drömhem & Trädgård nr 2/2017.

(214)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar