Annons


Annons

Hållbart hantverk är nya ekotrenden

Närtillverkade möbler och kuddfodral av återbrukade textilier som annars skulle brännas upp. I dag är hållbar och miljövänlig inredning eftertraktad. Unga formgivare hänger på den nya ekotrenden. Av Hasse Gänger Foto Alexander Mahmoud

ekotrend-1

Tänker långsiktigt. Hannes Lundin, Erik Lith och Martin Lith driver sitt företag från Torsåker, men deras design har nått både Milano och New York.

När det yr om svarven i mangårdsbyggnaden i Torsåker är det inga vanliga möbler som tar form, inget som plötsligt rasar ihop och kastas i väg som spillved. Det är hållbart och miljövänligt in i minsta tanke och handling. Lith Lith Lundin heter företaget som nått långt utanför Gästrikland med sitt koncept. De har dragit idén till sin spets, men är inte ensamma om att producera ekologiskt. Många unga formgivare är inne på samma spår.

– I dag är vi mer medvetna än någonsin om att vår konsumtion förstör ekologin. Därför vill vi gärna göra en förflyttning mot det som känns bra, den snidade smörkniven eller vad det nu kan vara. Vi gillar det, säger trendexperten Stefan Nilsson.

– Slentriankonsumtionen kommer att fortsätta. Men vi söker oss också allt mer mot miljökonsumtion, mot färre och bättre produkter som håller längre.

Annons
ekotrend-8

Rätt i tiden. Stol och bord, Lith Lith Lundin.

Konceptet har blivit en succé. Även när Lith Lith Lundin är med på internationella mässor i New York, Milano och London glittrar betraktarna av förtjusning och beställningarna blir bara fler.   

– Redan när vi går ut i vår egen skog för att kapa med oss trä letar vi efter material med tillräcklig kraft och den rätta böjen. Ändå får vi ibland kassera någon möbel vi håller på med för att vi märker att den inte blir hållbar nog. Vi testar alla exemplar ordentligt innan vi levererar, säger Martin Lith.

– Vi ger också varje möbel ett nummer så att köparen kan få exakt upplysning om var kon betade, var trädet har stått, tjärstubben brutits upp och var linet som sedan blev linolja växte. Det handfasta är viktigt. Därför använder vi heller aldrig spik eller skruv, eftersom det tar oändligt långt tid för naturen att återvinna järnmalm.

Skinnet till Lith Lith Lundins produkter kommer från ekologiskt uppfödda djur i bygden. Och möbelfärgen görs av kimrök enligt gammal tradition. I höst ska de skörda vejde som gör att de även kan använda blå färg, och snart blir det egen limkokning av hudrester från slakteriet.

– Med eget lim kan vi utveckla nytt så att vi kan erbjuda mer än två olika bord och stolar. Exempelvis kan vi göra större bordskivor. Så här långt har vi bara kört med virkestorkning när möbeldelarna plockas ihop. Torrt trä stoppas i vått trä och det sätter sig stenhårt när den våta delen torkar, säger Martin. 

ekotrend-4

Skydd. Skydda boken med snygga textilomslag från ReThink Design.

Lith Lith Lundin startade 2012 efter att Martins bror Erik och Hannes studerat möbeldesign och möbelsnickeri på Carl Malmstensskolan i Stockholm. I häpnad över att knappt något i utbildningen handlade om hållbarhet tog de själva tag i frågan. Nu tänker de inte på vad de skulle vilja producera, utan ställer sig i stället frågan: ”Vad har vi här inom fem mil som vi kan använda?”

– Lith Lith Lundin har hittat någonting som är ärligt och kommunikativt. Nuförtiden vill vi som sagt gärna köpa miljövänligt och hållbart. Trenden är dessutom att vi vill ha unika saker, inte något massproducerat. I dag söker vi oss mot annat än varumärkeshets, säger Stefan Nilsson.

– Vi uppskattar också storytelling-grejen. Att kunna berätta att en vit kaffekopp inte bara är en vit kaffekopp, utan att det är en kaffekopp som verkligen är gjord av någon på ett handgripligt sätt.

Trion i Torsåker är bara ett av många unga svenska inredningsföretag som formats efter hållbarhetstanken, som har fokus på återvinning och återbruk. De kanske inte på egen hand förändrar samhällsutveckling och konsumtionsvanor, men får i alla fall applåder för att de pekar på vikten av att inte bara förbruka vår planet.

ekotrend-3

Tydligt mål. Linda Winroth driver ReThink Design och samarbetar bara med företag vars mål är att skapa samhällsnytta.

Ett annat bra exempel är Linda Winroth som med ReThink Design i Lidköping tar till vara på gamla tyger och förvandlar dem till nya produkter: Kuddfodral, förkläden, brödpåsar, necessärer, överkast och vimpelrader. Nöjda kunder hittas snabbt via återförsäljare och den egna webbshopen.

– Jag arbetar mest med naturmaterial och inspirerar gärna människor till att konsumera miljövänligare. Det finns så mycket som har tillverkats med kvalitet, men som på grund av någon fläck eller annat skäl kastas och bränns upp. Det var så jag fick min idé för sju år sedan. Som jag ser det kan man alltid göra något annat av olika tyger, säger Linda Winroth.

Till produktionen anlitar hon enbart sociala företag, det vill säga företag vars verksamhet och mål handlar om att skapa samhällsnytta. Linda syr en prototyp med anvisningar och använder miljövänliga transportvägar.

På nytt sätt. Återvinning är ReThink Designs varumärke. Produkterna är unika och finns endast i ett fåtal exemplar.

På nytt sätt. Återvinning är ReThink Designs varumärke. Produkterna är unika och finns endast i ett fåtal exemplar.

– Marknaden för mitt och andra hållbara företag kommer att öka eftersom medvetenhet hos konsumenterna blir allt större. Undersökningar har visat att butikspersonal oftast inte kan svara på kunders frågor om ursprung. Därför har butikerna börjat öka på sin kunskap om närproducerat, och inte bara när det gäller mat.

Olika forskare har hört av sig till Linda Winroth: ”Vi behöver ännu fler företag som jobbar som du gör!” De flesta trender går över och försvinner, andra är så hållbara, ekologiska och miljövänliga att de nog lever vidare. 

ekotrend-5

Miljövänligt trendigt. Borta är präktighets stämpeln från förr. Vimplar från ReThink.

(42)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar