Annons


Annons

Håll stilen med återbruk

En fåtölj som ingen annan har, en fulsnygg gunghäst eller en 
spegel med attityd 
– 2018 vill alla inreda med udda second hand. För plånboken och den personliga 
stilen, men också för miljöns skull.

Charmigt. En lantlig stil med fransk vintagekänsla är lättast att få till med patinerade gamla möbler och originella detaljer. Foto: Jytte Boch Andersen

Mormors vind och kyrkans loppis har varit guldgruvor under många år, det är ingen nyhet för de flesta av oss. Men nu går vi – och allt fler – en vända till och rotar fram de där udda prylarna som vi kanske ratade tidigare.
– Du kan inreda i precis vilken stil du vill, det behöver inte bli ett totalt loppishem för att du köper begagnat, säger journalisten och fotografen Ida Magntorn som skrivit boken Ett hem med omtanke (Roos & Tegnér).

Annons

Ida Magntorn. Foto: Jenny Leyman

– Att använda saker som redan är producerade och transporterade är en enorm besparing för miljön. En annan vinst är att du faktiskt kan unna dig att köpa något då och då med gott samvete. Speciellt om du säljer det du inte vill ha, eller skänker bort det, poängterar hon.

Mättnad kring konsumtion

Återbrukstrenden spås bli riktigt stor 2018 och det finns flera anledningar.
– Vi har vi nått en mättnad kring överdriven konsumtion. Visst kommer vi att fortsätta att köpa nytt, men slentrianshoppingen minskar. I stället söker vi efter det udda, det som kanske bara jag gillar men inte nödvändigtvis du. Och då letar vi second hand, säger trendexperten Stefan Nilsson och ger ett exempel:
– Lägg till en gammal fransk spegel med snirklig guldram mot en kalkgrå vägg och rummet får ett uttryck som inte går att kopiera exakt.
Allt fler svenskar vill handla begagnat. Oron för miljön och klimatförändringar gör att vi vill minska avfallsmängden även i vardagen.

Personliga prylar. Fåtölj klädd i Josef Franktyg, H 95 cm, utropspris 4 000 kr, Bukowskis. Svagdricksflaska med tappkran, 10 liter, 795 kr, Återbrukshyttan. Spegel i rokokostil, 1900-talets mitt, 
H 65 cm, utropspris 
130 euro, Bukowskis.

– På 1970-talet engagerade vi oss i utrotningshotade djur, men med tiden flyttades fokus till sura sjöar och freoner. I dag är det avfallet som bekymrar oss, säger Stefan Nilsson.
Ett bevis på det är världens första återbruksgalleria, ReTuna, som drivs av det kommunala bolaget Eskilstuna energi och miljö.
Hit åker man för att hitta det unika – 14 butiker samsas under ett tak och allt som säljs är gammalt, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Ett klimatsmart sätt att konsumera för den som vill – och det är många, i snitt passerar 600–700 kunder ReTuna varje dag.

Läs också: 13 sätt att återbruka gamla prylar

Nya varor kommer till genom att folk som rensar i förråden kan lämna sina saker i en depå i stället för att åka med dem till tippen. Sedan sorteras de och renoveras innan de säljs vidare i någon av butikerna.
– Återbruk är som ”flugan” Internet, det är en trend som är här för att stanna, säger Anna Bergström som är centrumledare.
Hon ser att en medveten kundkrets har gjort återbruk hett.
– Ett tecken på det är ju att form och design från förr dyker upp i nyproduktion. Som retrobrödburkar och köksvågar i pastell. Det ökar ju även vår försäljning.

Uppmärksammad. – Vi har haft studiebesök från Japan, Taiwan, Frankrike, Tyskland, Australien, USA och England, berättar Anna Bergström, centrumledare för återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna.

Gallerian har väckt stor uppmärksamhet, inom Sverige men också internationellt.
– Vi har haft studiebesök från Japan, Taiwan, Frankrike, Tyskland, Australien, USA och England. Det finns ett stort intresse för att skapa liknande affärsmodeller. I Sverige vet jag att det är på gång i flera kommuner, Mölndal och Linköping har kommit längst, säger Anna Bergström.
En bra idé är ju också värd att återbruka. ✦

Så fixar du stilen!

  1. Leta designklassiker på nätet!
  2. Kika extra efter saker med god kvalitet. Till exempel möbler i gediget trä som går att slipa ner och måla om.
  3. Köp sådant som har bra andrahandsvärde – om du tröttnar kommer någon annan att vilja ta över sakerna, vilket betyder att de aldrig hamnar på tippen.
  4. Keramik i alla varianter. Gärna stort, brunt och grov struktur på ytan.
  5. Blommiga tallrikar av olika sort. För middagsbordet.
  6. Gröna glas, spelar ingen roll om det är champagne- eller snapsglas. Blanda och ge.
  7. Hötorgskonst, tänk gråtande barn.
  8. Gucci. Anything Gucci, funkar just nu. Gärna ironiskt.

Fler köper vintage

● 60 procent av svenska folket har någon gång köpt möbler eller inredning till sitt hem second hand.
● 33 procent är mer benägna att handla second hand till sitt hem i dag än för tre år sedan.
● 25 procent av köparna är ute efter de lägre priserna.
● Keramik, porslin, antikt & kuriosa är eftersökt på Tradera när många förnyar hemmet efter en lång vinter.
● Kategorin sticklingar och frön växer också starkt på Tradera.
● Andra kategorier som man ska passa på att hålla utkik efter i vår är textilier och hantverk.
● Bland de mest sökta varumärkena på Blocket 2017 är skandinaviska klassiker som String och Lamino.

Källor: Avfall Sverige, Tradera och Blocket

(294)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar