Annons


Annons

Guide: Här hittar du kantarellerna

Att hitta kantareller kan vara lättare sagt än gjort, men för den som lägger ner tid på att hitta skogens guld finns det stor belöning att finna. Här är några tips!

Kantareller kallas för skogens guld. Foto: Shutterstock

Kantareller kallas för skogens guld. Foto: Shutterstock

Vilka förutsättningar behöver kantarellen för att den ska växa mycket?

Om det blir en bra svamphöst eller inte beror på flera saker. Bland annat spelar nederbörd, temperatur och vind in. Oftast är en våt sommar ett tecken på en rik svamphöst.

Annons

Ett torrt år gör det däremot svårare för kantareller att trivas och då växer de längs fuktstråk och på andra ställen där fuktigheten har varit relativt hög trots torrt väder.

Vart i Sverige växer kantarellen helst?

Eftersom kantarellen inte är särskilt kräsen av sig finns den i många skogar runt om i Sverige. Den växer gärna kring Stockholmstrakten och runt fjäll men finns i princip i hela landet. Gällande trädslag trivs kantarellen ihop med flera av de vanligaste som tall, björk, asp, gran, ek, hassel, bok och lind.

Vart i skogen hittar jag kantarellerna?

Eftersom kantareller behöver växa ihop med levande trädrötter är det svårt att hitta kantareller i väldigt unga skogar. Leta nära trädets rot och fortsätt se dig omkring om du hittar en samling kantareller. Oftast finns det flera i närheten men de kan gömma sig under löv, grenar och gräs.

Har du hittat ett gyllene kantarellställe? Grattis! Svampar växter fort och du kan under högsäsong komma tillbaka två-tre gånger i veckan och plocka dina fynd.

Läs även: Tänk på det här när du plockar svamp

Lägg svamparna i en korg och inte i en plastpåse. Foto: Shutterstock

Lägg svamparna i en korg och inte i en plastpåse. Foto: Shutterstock

(232)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar