Annons


Annons

Gudrun Sjödén firar 40 år med färg

Hon är känd för sin färgstarka och mönsterglada design. Gudrun Sjödén firar 40 år som varumärke med att jobba lika hårt som någonsin. Och varför skulle hon sluta? 75 år är ingen ålder på en kulturtant med näsa för mode, hemtextil och affärer. Av Lina Tenow Foto ur boken Mina mönster

Gudrun4

Avkoppling. På söndagarna kan det se ut så här hos Gudrun Sjödén. Det är i naturen hon hämtar inspiration. Rosen, randen och tulpanen är hennes signum.

På porttelefonen står det ”Gudrun Sjödén Kulturtant”. Kulturtanten kallar hon sig även på Facebook, där hon har många tusen följare. Nu tar hon emot i sin studio i Gamla stan och hon skrattar hjärtligt åt sitt epitet.

– Det är viktigt att man har roligt, men om man kallar det för humor vet jag inte, säger hon och låter ett allvar skina igenom.

– Det är vi äldre kvinnor som bär upp kulturen och vad är det för fel på det? Att vi som grupp inte är värda att uppvakta på marknaden är konstigt. Vi har tid, pengar och möjligheter.

Själv är hon sin egen målgrupp och så har det varit i 40 år. Nu firar hon jubileum som varumärke genom att ge ut en bok, Mina mönster (Brombergs), och jobba vidare.

Annons
Gudrun1

Solig samling. Gula mönstrade kuddfodral i ekobomull ingår i sommarkollektionen Papaya och kostar 195 kr/st.

Egentligen registrerade hon sitt varumärke Gudrun Sjödén AB redan 1974, men den verkliga starten ser hon som 1976 då hon öppnade sin första butik på Regeringsgatan i Stockholm – och här ligger den kvar. I dag har hon butiker på flera ställen i Norden, men även i Storbritannien, USA och i Tyskland där den största marknaden finns. 70 procent av försäljningen sker utomlands.

– Svenskar är inte så mycket för färg, särskilt inte stockholmare, men det är skillnad ute i landet. Och kommer man till Köpenhamn så ser det helt annorlunda ut.

Att hon som formgivare är intresserad av ekonomi är en styrka. Kanske såddes ett frö redan på Konstfack i början på 1960-talet.

– Jag har fått höra att jag var så duktig på linjalritning på den tiden. Ja, redan då fanns tydligen den matematiska sidan. Jag har två starka hjärnhalvor, men jag har fått öva dem båda två och inte bara den ena. Många människor gör inte det. Det gäller att hålla på med både konstnärliga saker och med siffror.

Gudrun2

Köket på landet. Skärgårdshuset inspirerar till mycket i hemmakollektionerna. Här kompletteras det nötta i det svenska allmogehemmet med textilier i klara färger.

Som bäst skapar hon om söndagsmorgnarna. Då tar hon fram akvarellfärger och stora pappersark och låter fantasin flöda.

– Det är mitt drömläge när jag får måla och skrota runt hemma. Vi bor på Södermalm, men vi är mycket ute i vårt hus i Stockholms skärgård. Det är något speciellt med öar som är bra för skapandet.

Hon lever som hon lär och båda hemmen är färgstarka.

– Textilier byter jag någon gång om året, men väggarna ändrar jag inte, de är laserade i briljanta färger. Vi flyttade in i lägenheten på 1990-talet och det vi gjorde då har vi kvar, men det är samtidigt väldigt vackert. På landet har jag upptäckt att vi renoverar vart 15:e år. Nu har vi målat väggarna grågröna och med mönstrade mattor och saker och dekormålade dörrar så har huset blivit väldigt vackert. 

Gudrun3Gudrun Sjödén
Gör: Chefsdesigner och VD för Gudrun Sjödén AB. Utbildad på Konstfacks textil- och modelinje 1958-63.
Familj: Maken Björn Sjödén, fotograf, en son och två barnbarn.
Aktuell: Firar 40 år som eget varumärke. I praktverket Mina mönster (Brombergs) berättar hon om åren med företaget.

(57)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar