Annons


Annons

Gott till jul & nyår!

Saffransapelsiner med mandelskorpor och ett glas av det ungerska dessertvinet tokajer är en enkel och raffinerad kombination som passar lika bra på julafton som nyårsafton.

Saffransapelsiner liten Receptet nedan kommer från nyutkomna boken Slutet gott allting gott – desserter och dessertviner (Nacka production) av sommeliererna Kia Sjökvist och Caroline Rennerfelt Lindahl. I boken tipsar de om sina bästa kombinationer av dessertviner och efterrätter.

Annons

Saffransapelsiner med mandelskorpor
4 portioner

6 apelsiner, gärna blodapelsiner
1 krm (1/2 pkt) saffran
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl socker
Eventuell garnering med blad av citronmeliss
Mandelskorpor

1. Koka upp vatten och socker.
2. När sockret lösts upp tillsätt saffran och låt svalna något.
3. Filea apelsinerna.
4. Häll lagen över apelsinfiléerna. Låt vila tills det är dags att äta!
5. Servera saffransapelsinerna i vackra glas eller skålar, gärna med mandelskorpor till. Tokajern serveras vid 8–10 grader.

Godast och vackrast är att göra denna dessert med blodapelsiner, de är som bäst från januari till mars, men det går bra med vanliga apelsiner också. Det är värt att lära sig filea apelsiner, det är lättare än man kan tro och blir så mycket trevligare. Börja med att skära bort en bit i toppen och i botten på apelsinen. Skala dem sedan med kniv så att allt det vita tas bort.

Lägg apelsinen i vänster hand (om du är högerhänt) och skär med vass kniv ut filéer så att hinnorna mellan klyftorna blir kvar. Håll dig över en bunke så går den goda saften inte till spillo. Är det bråttom kan du skära apelsinerna i halva skivor. Apelsinerna kan stå ganska länge men gör dem helst samma dag de ska ätas. Låt dem stå färdiga i portionsskålar i kylen så är det bara att ta fram och servera! Apelsinröran i sig är fri från gluten, mjölk, ägg och nötter. Det är mandelskorporna som avgör i fall det funkar för olika allergier.

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar