Annons


Annons

Gör julens godaste konfekt

Dags för adventsfika! Bjud på bananfudge, hallontryffel och konjakskulor. Här är 11 frestelser för sötsugna.

Julgodis

1. Bananfudge
Cirka 30 stycken
50 g skumbananer, cirka 10 st
2 dl finkornigt strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad

1 Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält. Låt småkoka ytterligare i 10 minuter under omrörning.
2 Rör i chokladen och rör tills massan blir blank. Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare. Häll upp massan i en smord form, 20×30 centimeter. Låt massan stelna, skär därefter i bitar.

Annons

2. Dajmbitar
Cirka 25 stycken
2 msk vetemjöl
1/2 dl florsocker med chokladsmak
2 msk smör
2 msk ljus sirap
Glasyr
50 g choklad

1 Blanda alla ingredienser i en glasskål som tål mikrovågsugn. Ställ skålen i mikrovågsugnen och koka på 600 watt i 1 minut. Ta ut skålen och rör om. Låt det därefter koka på 600 watt i 1 1/2 minut.
2 Häll ut kolasmeten på ett bakplåtspapper och forma den till en tunn, fyrkantig platta. Låt plattan svalna. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Pensla chokladen på kolasmeten. Skär ut lagom stora bitar.

3. Mintkakor
Cirka 20 stycken
1 äggvita
4 droppar pepparmyntsolja (säljs i specialbutiker och på apoteket)
4 dl florsocker
100 g mörk choklad

1 Vispa äggvitan till skum. Droppa i pepparmyntsoljan. Blanda i florsockret tills massan är fast och smidig. Strö florsocker på bakbordet, häll ut massan och älta den blank. Kavla ut den med brödkavel tills den är 1/2 centimeter tjock. Tryck ut små cirklar, till exempel med ett snapsglas.
2 Smält chokladen över vattenbad eller i mikron på låg effekt. Doppa mintcirklarna i chokladen. Låt dem stelna på en plåt.

4. Knäck
Cirka 35 stycken
1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl hackade,
skalade mandlar
små pappersformar

1 Ställ pappersformarna på en bricka.  Blanda alla ingredienser utom mand­larna i en glasskål som tål mikrovågsugn. Koka blandningen på 600 watt i 8 minuter.
2 Rör ned de hackade mandlarna. Fördela smeten i pappersformarna.

5. Kolafylld choklad
Cirka 25 stycken
100 g ljus choklad
Kola
1 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl finkornigt strösocker
1/2 dl florsocker med
chokladsmak
cirka 25 små folieformar

1 Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Glasera insidan av 25 små folie­formar med chokladen. Blanda alla ingredienser till kolan i en glasskål som tål mikrovågsugn.
2 Koka smeten på 600 watt i 5 minuter. Rör om och låt koka i ytterligare 2–3 minuter. Kyl ned smeten något och fördela den i formarna. Täck med smält choklad.
3 Du kan även tillaga kolan i en kastrull på spisen under omrörning i cirka 30 minuter.

6. Kokosbitar
Cirka 50 stycken
50 g smör
1 dl finkornigt strösocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
Glasyr
200 g ljus choklad
25 g kokosfett

1 Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt stå kallt. Skär ut små bitar.
2 Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper.

7. Hallontryffel
Cirka 40 stycken
250 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad
1 dl vispgrädde
3 msk finkornigt strösocker
små pappersformar

1 Finhacka chokladen. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull och låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills 1/2 deciliter vätska återstår. Tillsätt chokladbitarna och rör om tills chokladen har smält.
2 Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Fördela smeten i små pappersformar.

8. Konjakskulor
Cirka 30 stycken
100 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
1 dl florsocker med chokladsmak
3 msk konjak
små pappersformar
Garnering
2 msk florsocker med chokladsmak
3 msk finkornigt strösocker

1 Koka upp grädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar och blanda ned den. Tillsätt florsocker och rör om tills chokladen har smält. Blanda i konjaken. Låt blandningen vila i kylskåpet över natten.
2 Blanda florsocker och finkornigt strösocker. Forma små kulor av konjakssmeten och rulla dem i sockerblandningen.

9. Mandelchoklad
Cirka 30 stycken
200 g mandlar
3 msk florsocker
200 g mörk choklad
små pappersformar

1 Skala mandlarna och strimla dem. Blanda mandelstrimlorna med florsockret och bred ut blandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper.
2 Rosta mandlarna gyllenbruna i  200 graders ugnsvärme.
3 Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Blanda i de rostade mandlarna.
4 Fördela blandningen i små klickar i pappersformar. Låt stelna.

10. Gammaldags julmarsipan
1 dl vispgrädde
1/2 dl vetemjöl
50 g mandel
300 g florsocker med valfri smak

Koka upp grädde och mjöl under vispning. Låt svalna. Skålla, skala och finmal mandlarna. Rör ned dem i mjölblandningen. Arbeta in florsocker tills det blir en smidig smet. Använd marsipanen till marsipanfigurer, marsipanlimpor eller till praliner.
Förslag på praliner:
• Ta en halv sats marsipan och smaksätt den med 5 matsked rom. Dela marsipanen i 40 bitar som rullas till kulor. Lägg en halv valnötskärna på varje kula. Doppa kulorna i smält choklad.
• Ta en halv sats marsipan och dela den i 40 bitar. Platta till bitarna, lägg på en liten bit nougat och rulla in den i marsipanen. Doppa bitarna i smält choklad.
• Ta en tredjedels sats marsipan och blanda den med finhackad, torkad frukt. Rulla små kulor som doppas i smält choklad. Garnera med tunna strimlor av apelsinskal.
• Ta en tredjedels sats marsipan. Rulla den till små kulor. Doppa dem i smält choklad. Garnera med kakpynt.
• Ta en tredjedels sats marsipan och tillsätt 3 matskedar likör. Forma marsipanen till trekanter och doppa dem i smält, mörk choklad. Garnera med kakpynt.

11. Kanderade äpplen
8 stycken
8 små, röda äpplen
8 blompinnar i trä
Sockerlag
3 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 msk glukos (säljs på apotek)

1 Avlägsna skaft och blomfästen från äpplena. Torka av dem noga och stick en blompinne genom varje äpple från blomfästet till skaftet. Smörj ett bakplåtspapper med olja.
2 Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka på svag värme tills sockret har löst sig. Höj därefter värmen så att lagen kokar häftigt. Kontrollera om lagen är färdig genom att doppa en pinne i lagen och hålla den under rinnande kallt vatten – lagen är färdig om den stelnar och blir hård.
3 Doppa äpplena i den varma lagen. Snurra äpplena ovanför kastrullen tills all överflödig lag har runnit av. Ställ äpplena på det smorda bakplåtspapperet och låt lagen stelna.

(5)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar