Annons


Annons

Gör ett besök Leiden och Delft i vår

I Leiden finns poesi och en botanisk trädgård. I Delft hittar du det ­klassiska blåvita holländska porslinet och en gigantisk loppmarknad. De två små ­städerna ligger nära Amsterdam och är värda ett besök. Stanna en dag eller övernatta. Här finns mycket att njuta av och titta på. Text & foto Kerstin Holmberg

Resa till Leiden och Delft Från Amsterdams central tar det cirka 35 minuter med tåg till Leiden. Därifrån tar det ytterligare 20 minuter till Delft. Det är samma tåg så resan från Amsterdam till Delft går på knappt en timme. Det finns också direkttåg till bägge städerna från Amsterdams flygplats Schiphool. Kolla att det finns lediga hotell om du vill övernatta i någon av städerna. Det kan vara ont om rum under högsäsong.

När botanikern Carolus Clusius kom till Leiden på hösten 1593 var han 67 år gammal. Han hade skrivit flera böcker om växter och jobbat i olika botaniska trädgårdar. Han var en noggrann man och han jobb var att utveckla Leidens botaniska trädgård som kom att bli den äldsta i Västeuropa. Clusius dokumenterade allt han gjorde på skisser och med växtlistor. Därför är mycket i den gamla delen av trädgården fortfarande som när Clusius skapade den i slutet av 1500-talet. Det är spännande att gå bland växterna och känna historiens vingslag. Här finns mycket mer att se, bland annat en japansk del och ett stort växthus med exotiska plantor.

Annons

Här går det så klart att åka rundturer i båt. Välj att följa med en gammal kanalbåt, en sightseeingbåt eller en elbåt, men missa inte att se staden från vattnet om du är här.

Staden är också härlig att promenera i. I den gamla delen kör det få bilar och det är rogivande att gå genom de smala gränderna.

Historiska växter. Här växer samma sorts växter som Clusius lät plantera för drygt 400 år sedan. Platsen är Leidens botaniska trädgård.

Historiska växter. Här växer samma sorts växter som Clusius lät plantera för drygt 400 år sedan. Platsen är Leidens botaniska trädgård.

På drygt hundra väggar är dikter från hela världen målade på sina originalspråk. Projektet med väggdikterna pågick i cirka tio år och började 1992. Det inleddes med en rysk dikt av Marina Tsvetajeva. Dikt nummer 86 är den svenska dikten ”Stjärnorna kvittar det lika” av Nils Ferlin. Vid nästan alla dikter finns plaketter med engelska översättningar.

Leiden är en gammal universitetsstad som också varit hem för många författare och konstnärer, bland annat föddes Rembrandt här. Projektet med väggpoesin kom till för att kunskap och konst är en stor del av Leidens identitet och för att ge dem som är ute och går roliga saker att läsa på vägen. Vill du se alla dikter kan du hitta dem på www.muurgedichten.nl. På turistinformationen utanför centralstationen kan du få kartor över var dikterna finns och boka guidade turer.

Delft3Den lilla staden Delft ligger bara en tågresa på tjugo minuter bort. Härifrån kommer det klassiska blåvita, holländska porslinet. Det handmålas fortfarande på några få ställen i och utanför staden. Störst är ”Delft Pottery de Delftse Pauw” som är öppet för besökare året om och har anor sedan 1650.

Den här sortens porslin började tillverkas i Holland när blåvitt porslin från Kina blev omåttligt populärt. Det importeras till Europa av Ostindiska kompaniet på 1600-talet. Men resorna fram och tillbaka till Kina tog lång tid och det var inte alltid leveranserna därifrån innehöll det som beställts. Så kom det sig att kopior av porslinet tillverkades i Delft. När efterfrågan var som störst fanns det 32 porslinsfabriker i den lilla staden. Fabrikerna låg ofta i nedlagda bryggerier.

Men Delft är inte bara porslin. Staden är som en liten variant av Leiden. Husen är mindre och kanalerna smalare. Mysighetsfaktorn är hög. Två gånger i veckan, på torsdagar och lördagar, hålls stora marknader här. Från 12 april till 13 oktober utökas den reguljära marknaden med massor av loppisstånd, antik-viteter, begagnade kläder och böcker. Den gamla stadskärnan fylls av möjliga fynd. 

KeukenhofNära till Keukenhofs blomsterprakt

Keukenhof är parken där de holländska odlarna visar upp sina blommor. Om du vill besöka Keukenhof, öppet 24 mars–16 maj 2016, när lökväxterna blommar som bäst kan det vara en god idé att bo i Leiden. Härifrån tar det ca 30 minuter att åka buss, som går minst fyra gånger i timmen, till den fantastiska parken. En tur och returbiljett med inträde till Keukenhof kostar 24 euro. Det går också att hyra en cykel och ta den till blomsterparken. Se bara till att boka hotell i tid!

Leiden-4

Klassisk design. Bäddarna i den botaniska trädgården är placerade som på 1600-talet.

Leiden-1

Härliga vyer. Missa inte att se ­Leiden från vattnet. Det finns många olika båtturer att följa med på.

Leiden-6

Vattenvägar. Förr var kanalerna viktiga transportvägar. Nu används de för fritidsaktiviteter.

Delft1

Gigantisk loppis. Under sommarhalvåret fylls gatorn längs kanalerna i Delft av loppisstånd.

Delft2

Klassiker. Det blåvita porslinet har tillverkats i Delft sedan 1600-talet.

Läs mer om fantastisk parken Keukenhof.

(30)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar