Annons


Annons

Gör en lampa av udda koppar

Vad får man om man korsar en kaffeservis med Alice i Underlandet? Jo, en ljus idé – och en sagolik lampa! Fynda udda koppar på loppis och gör den själv. Av Lina Tenow

Ta det varligt. Borra med glas- och kakelborrar. Ett slipstift jämnar till kanterna.

Ta det varligt. Borra med glas- och kakelborrar. Ett slipstift jämnar till kanterna.

Med en rolig lampa kan man sätta knorr på den stramaste miljö. Eller omvänt – varför nöja sig med en intetsägande ljuskälla i ett ombonat rum? Redaktionen såg en bild på svenska designgruppen Oddbirds härliga kaffeservis-lampa och ville genast göra en egen! En blev snabbt åtta stycken.

Annons

Billigt material finns hos Myrorna, Röda korset eller på vilken loppis som helst. Att utgå från en kanna är bra och ger lampfoten en bullig bas. Dessutom finns det anmärkningsvärt många kannor utan lock på loppisar, ofta får man dem för max ett par tior. Det går också bra att stapla koppar, ljusstakar, krukor eller vaser på varandra. Varva med assietter och toppa med en ljusmanschett, det mesta blir fint. Tänj fantasin och prova dig fram!

Kruxet är det elektriska, men med en bra borr och fingerfärdighet går det. Se beskrivning längre ner. Lampskärmen är kul att välja. Rak form, svängd eller fransig? Färdigköpt, piffad eller helt hemmagjord? Välj själv – här är åtta lampor att inspireras av.

Lampor_1

1. Bling-bling. 2. Guldfrossa. 3. Vitt, vitt, vitt. 4. Svart dramatik.

1-2. Bling-bling & guldfrossa
– Mitt första återvinningsprojekt fick gå i rosa för att matcha syrrans vardagsrum. Den kurviga lampskärmsstommen köpte jag i specialaffären Hobbyskärmen för 75 kr. Har lindat den med rosa bomullsband och satt pärlfrans i nederkant. Frånvaron av tyg gör den intressantare, tycker jag.
Brunt och guld – hade jag inte ens på 70-talet så nu är det dags! Hittade guldfoten först. Den är egentligen en vas där den övre, vidare delen lossnat. Miniskärmen har jag sytt själv av crepe de chin, bollfrans och bruna sidenrosor. Allt inhandlat tillsammans med lampskärmsstommen i butiken Hobbyskärmen i Stockholm.
Ebba Svanholm, chefredaktör

3. Vitt, vitt, vitt!
– Man tager vad man haver! Min treåring slog sönder locket till favoritkannan som blev basen till min helvita lampfot. Jag valde att komplet- tera med vita koppar med nätta former och söta reliefmönster. En stor kaxig glödlampa på toppen gör att även maken kommer att gilla mitt verk.
Helena Nilsson, AD

4. Svart dramatik
– Först köpte jag den fantastiska tekannan hos Stockholm stadsmission, sedan fick jag leta för att finna något som matchade. Efter några vändor till Myrorna hittade jag den svarta vasen och den lilla guldkoppen. Perfekt. Men ett problem uppstod: Pipen på tekannan gick av och den lösa biten försvann. Jag löste det genom att spreja en tygros med guldfärg och sticka ner den i hålet. Den läckra genomskinliga skärmen kostade 225 kr och kommer från Watt & Veke. Jag limmade fast en bollfrans och ett litet guldband på den.
Kerstin Holmberg, trädgårdsredaktör

Lampor_2

1. Söta blomster. 2. Guldgul retro. 3-4. Sagolik färgprakt.

1. Söta blomster
– Jag hittade den vita kannan för 7:50 kr på Myrorna. I närheten fanns en hylla med söta blommiga mormorskoppar för 10–15 kr styck. I ett nafs hade lampfoten uppstått till det facila priset av 32:50 kr. Till den passade det bra med en Ikeaskärm för 69 kr, nu dekorerad med guldband.
Kerstin Holmberg, trädgårdsredaktör

2. Guldgul retro
– 
Knasig lampfot kräver personlig skärm, så tänkte vi nog alla när byggena var klara och elen dragen. Jag letade på loppisar och kan tala om att det finns gott om ensamma skärmar där ute. Ingen efterfrågan = lågt pris. Jag köpte två av bara farten, summa 30 kronor. Den här gula i sammetsvelour ger ett härligt sken som får guldet i kopparna att glimma. Och så gillar jag den svängiga formen. Den är lite radhusfin på 1970-talsvis.
Lina Tenow, redaktionschef

3–4. Sagolik färgprakt
– 
Jag valde att göra egna skärmar i romantiskt rosa, grönt och guld eftersom jag hittat så fina koppar i de färgerna. Dessutom passar det hemma hos mig. Stommarna till lampskärmarna har jag köpt på loppis, precis som porslinet till lampfötterna. Jag har klätt dem med rispapper i passande färg och satt på lite band, en del hittade jag i min sybehörslåda och några har jag köpt i tygaffären. Ett köpte jag hos Folckers snörmakeri, en affär som är specialiserad på möbelband.
Ann Ljunghorn, layoutare

Fixa ljuset!
När din personliga lampa fått sin form är nästa steg det elektriska. Så här går det till att borra i porslin, dra sladd och montera lamphållare.

Du behöver
• Vackra koppar, fat och kannor
• Glas- och kakelborrar, 3 och 10mm
• Slipstift 10 mm
• Lamphållare. Finns för lampor med stor eller liten sockel
• Armatursladd, gärna guldfärgad, med monterad kontakt och strömbrytare.
• Bottenplatta i trä, här 18 mm furu, med en diameter runt 100 mm
• Lampnippel eller kopparrör, 10 mm
• Brickor och muttrar, två av var per lampa
• Borrar för kakel/porslin, 10 mm och 20 mm
• Slipstift
• Slippapper korn 80 och 120
• Borrmaskin, gärna en pelarborr om möjligt
• Blomspruta med vatten
• Maskeringstejp
• Grund- och färdigstrykningsfärg

Lampdelar

Urtagen för mutter, bricka och elsladd på bottenplattans undersida ger en slät yta som står stadigt på bordet. Lampnippeln sitter skruvad till bottenplattan med bricka/ mutter på båda sidor om centrumhålet.

Lampfoten

Gör så här:
1 Såga till,
slipa av och borra hål i bottenplattan. Den är rund, av furu, 18 mm tjock och cirka 100 mm i diameter. Fräs om så önskas en profil runt kanten med en handöverfräs. Cen- trumhålet är 10 mm i diameter och de båda urtagen för mutter och bricka är 20 mm i diameter. Urtagen gör att du dels kan ställa porslin på plattan utan att mutter/bricka sitter i vägen, dels att du får en slät undersida så att du kan ställa plattan på bordet.
2 Såga ett spår för elsladden på plattans undersida med en fintandad fogsvans.
3 Grund- och färdigmåla plattan. Här är de sprutlackerade med guldfärg 4 Montera lampnippeln i plattans hål med muttrar/brickor så att den sitter stadigt och inte sticker ut på undersidan.

Tips!
En lampnippel är ett rör med gängad utsida. I röret finns plats för armatursladden och på den gäng- ade utsidan monteras lamphållare och bottenplatta. Lampnipplar finns i välsorterade lampaffärer eller hos lamprenoverare. Hittar du ingen nippel kan du använda ett vanligt 10 mm halvhårt kopparrör. Finns i VVS- affären och i den välsorterade bygghandeln. Såga av röret i önskad längd och ta med det till lampaffären där du säkert får hjälp med att gänga de båda ändarna så att du kan montera fot och lamphållare.

Borra i porslinet

Gör så här:
1 Mät ut mitten på porslinet och sätt en bit maskeringstejp över det tilltänkta hålet. Då glider inte borren på porslinet.
2 Starta med en borrdiameter på 3 mm, ta det lugnt, tryck lagom och kyl borren några gånger med vatten från en blomspruta. När du fått hål i porslinet byter du borr till 10 mm och gör om proceduren.
3 Jämna eventuellt till hålkanterna med ett slipstift så att lampnippeln får plats i hålet.
4 Skulle ett fat eller en kopp spricka lagar du brottet med superlim. Torkar fort och håller ofta även om du behöver fortsätta att borra.

Bygg lampan

Gör så här:
1 Ställ bottenplattan
med den fastskruvade lampnippeln på ett stadigt och fast underlag. Trä porslinet på lampnippeln så att koppar, fat och kannor hamnar i önskat läge.
2 Stoppa in armatursladden i nippeln under foten och skjut på så att den kommer ut på toppen.
3 Dela på lamphållaren, skruva fast den undre delen på nippeln, koppla in de båda sladdarna och skruva ihop. (Är du det minsta tveksam tar du med dig lampan till närmaste lampaffär så får du hjälp med monteringen av lamphållaren.)
4 Lägg sladden i urtaget på bottenplattans undersida, ställ lampan på plats, montera skärm och skruva i en passande glödlampa.

Vill du ha mer lampinspiration? Kolla in vår lamp- och lyktmapp på Pinterest!

LÄS OCKSÅ

(41)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar