Annons


Annons

Golden milk – hälsodrycken alla pratar om

Golden milk, gyllene mjölk - eller kort och gott guldmjölk - är en hälsotrend som är här för att stanna. Den har hyllats av hälsobloggare över hela världen och dyker upp som alternativ till kaffe och te på allt fler caféer. Här berättar vi vad som gör den så nyttig.

Golden milk. Foto: Shutterstock

Golden milk. Foto: Shutterstock

Gurkmeja och ingefära

Nyckelingrediensen är gurkmeja, den färgstarka kryddan som står för curryblandningens gula färg – och merparten av dess nyttiga egenskaper. Gurkmeja finns som torkad krydda, men kan också köpas färsk i välsorterade hälso- och livsmedelsbutiker.

Annons

Gurkmeja anses antiinflammatoriskt och har i studier visat sig hjälpa mot både IBS, depression och ledvärk. Örten har en lång tradition inom ayurveda, där den används för att just lindra smärta och hämma inflammation.

Även ingefära är en tongivande ingrediens, särskilt smakmässigt. Ingefära används ofta i preparat som ska stärka immunförsvaret eller lindra ledsmärta.

Så gör du golden milk

Steg 1: Gör en pasta

0,5 dl torkad gurkmeja
1 msk torkad ingefära
1,5 dl vatten

Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas guldmjölk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.

Steg 2: Gör golden milk

2 dl mjölk av valfri sort (till exempel osötad mandelmjölk)
1 tsk kokosolja
Valfri smaksättning, vi rekommenderar kanel, kardemumma eller vaniljpulver

För att göra guldmjölken, värm 2 dl valfri mjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk guldpasta. Smaksätt eventuellt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver. Vill du ha en sötare dryck kan du blanda i lite honung.

Läs även: 3 nyttiga smoothies och juicer

Nyttiga smoothies och juicer från boken Hälsodrycker (Bonnier Fakta) av Anna Ottosson.

Nyttiga smoothies och juicer från boken Hälsodrycker (Bonnier Fakta) av Anna Ottosson.

Av: Jennie Sandberg/MåBra

LÄS OCKSÅ

(170)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar