Annons


Annons

Glöggtest! Heta favoriter för kalla kvällar

Nu är det tid för glögg. Det finns massor av sorter att välja bland, från helt alkoholfria till riktigt starka varianter. På Drömhems redaktion älskar vi den juliga drycken och har testat sexton sorter. Här är resultatet.

Glöggmuggar från Lagerhaus, 29 kr/st.

Glöggmuggar från Lagerhaus, 29 kr/st.

Drömhems glöggtest. Klicka på bilden om du vill se den större!

Drömhems glöggtest. Klicka på bilden om du vill se den större!

Utan alkohol

Herrljunga alkoholfri glögg, petflaska, cirkapris 20 kr/90 cl. NYHET!
– Luktar som glögg ska lukta. Smakar traditionellt och glöggigt. Något för skidbacken i jultider. Gott att värma sig med efter en kall utförslöpa.

Annons

Herrljunga Blåbär, cirkapris 30 kr/50 cl. NYHET!
– Luktar mycket blåbär. Blåbären är mindre framträdande i smaken men finns där som svag blåbärssoppa. Smakar lite vingummi också. Känns som om detta skulle kunna bli barnens favorit i advent.

Kullamust med glöggkryddor, cirkapris 22 kr/63 cl. NYHET!
– Inte riktig glögg, men jättegott. Luktar härligt och är inte söt, snarare lite sur och det är bara gott. En påse kryddor följer med flaskan med äppelmust. Koka kryddorna med musten. Låt blandningen dra länge och sätt gärna till lite extra kryddor.

Ica glögg med lingonsmak, cirkapris 20 kr/50 cl. NYHET!
– Luktar pepparkaka och svarta vinbär. Bärig smak. Kanske lite för söt. Inte så traditionellt glöggig. Gott att lägga mycket nötter, mandlar och torkade äppelbitar i den. Passar bra ihop med salta nötter.

Lättglögg, 2,2%

Saturnus Havtorn, cirkapris 29 kr/50 cl. NYHET!
– God men svag glöggdoft. Smakar lite som varm Pommac. God och lättdrucken. Tillskottet av alkohol gör att den inte smakar saft som helt alkoholfri glögg gör. God både varm
och kall.

Dufvenkrooks Fikon och portvin, cirkapris 30 kr/75 cl.
– Fin färg och luktar riktigt gott med lite känsla av pepparkaka. Oväntad smak och lång eftersmak. Fikonen känns ordentligt och gör smaken speciell. Passar bra till pepparkakor eller kex med ädelost.

Blossa Frisk fläderblom & citrus, cirkapris 30 kr/75 cl. NYHET!
– Jättegod. Mycket citrussmak med en twist av smågodis. Inte så söt, utan frisk. Någon tyckte att den var lite för sur. Passar både varm och riktigt kall. Ett plus för den snygga etiketten.

Coop glögg, cirkapris 21:50 kr/75cl.
– Traditionell glögg som doftar gott. Man tänker omedelbart på mandlar och russin när man dricker den. Inte för söt, det är ett stort plus. Ganska frisk för att vara en vanlig glögg. Godast varm men funkar också kall.

Ekologisk glögg

Ripa ekologisk vinglögg, 12% (90663), 64 kr/75 cl. NYHET!
– Vinsmaken känns genom kryddningen, det är gott. Tydlig glöggkaraktär. Söt utan att vara för söt. Mild, men allt som tillhör en klassisk glöggsmak finns där. God både varm och kall.

Goder Aftonglögg rödvinsglögg, 12,5% (96031), 69 kr/75 cl.
– Godare varm än kall. Korrekt glögg som inte är för söt. Trevlig att dricka. Här finns en frisk liten syrlighet. Välkryddad. Smakerna i glöggen gifter sig väl med varandra. Smakrik.

Ripa Zinfandel, 12,5% (96038), 69 kr/75 cl.
– Vinsmaken känns genom kryddningen som är balanserad och god. Lite känsla av glühwein fast smaken är godare och mer komplex. Drickvänlig och lättsam med god eftersmak.

Tegner & Son Wilckens fat, 15,5% (96002), 82 kr/75 cl. NYHET!
– Glögg med historiska anor från Christian Wilcken som hade en legendarisk vin- och sprithandel tillsammans med Esaias Tegnér. Kryddningen smälter ihop till en angenäm smak som drar åt russin och sherry. Vår dessertvinsfantast var förtjust.

Starkvinsglögg

Dufvenkrooks Original, 15% (96009), 82 kr/75 cl.
– Doftar nejlika och svartpeppar. Ska drickas varm. Lite sträv och örtig i smaken. Klassisk smak utan att vara insmickrande. Allt finns på plats men med en liten dragning åt nyskapande.

Blossa 15, 15% (76760), 99 kr/75 cl. NYHET!
– God, inte för söt. Inte visste vi att glögg passar ihop med Earl Grey-te som fått ge smak åt årets upplaga av årgångsglöggen. Extra gott med det lite beska från bergamott och pomerans som kommer fram i eftersmaken. God både varm och kall.

Blossa 1895, 18% (96003), 129 kr/50 cl. NYHET!
– Favorit hos den manliga delen av vår testpanel. Receptet bygger på ett gammalt kalkylblad från 1895. Spännande med en gammaldags kryddning. Mycket smak av russin, choklad
och nötter.

Saturnus 1893 Äppelglögg med calvados, 20% (90315), 99 kr/50 cl.
– God både kall och varm. Gjord på äppelvin och calvados. De många smakerna kommer fram mer när glöggen är kall. Äpplet förstärks när glöggen värms. God, frisk och absolut inte för söt.

Läs även: Gott att dricka till julmaten

Dryckestips HEL

(41)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar