Annons


Annons

Förvara maten som förr

Under vinjetten Vardagsminnen kan du återupptäcka vackra gamla saker. Mormor förvarade mat i glas, porslin och bleckplåt. Smart och bättre för hälsan än dagens behållare av plast.

Bra burkar. Glas och porslin är bra att ha mat i. Kryddburkarna är ur serien Arom från Gustavsberg och designade av Marianne Westman. Korintburken har jugendmönster och plåtburken är ett loppisfynd.
Foto: Thomas Carlgren

Annons

När jag var liten älskade jag mormors skafferi. På hyllorna stod fina burkar i prydliga rader. Där fanns en rund gul burk med blomsterslingor på. I den låg det ofta kakor som jag fick ta själv. Just det gjorde burken extra underbar.
Där stod också en ostkupa av glas och konserveringsglas med spännande innehåll. Små gurkor låg staplade på varandra i en del burkar och sidorna på inlagda rödbetor syntes genom röd ättikslag i andra. Skafferiet var välordnat och vackert. Det stod för trygghet.

Fint i skafferiet. Gamla burkar var ofta av bleckplåt. De kunde vara både dekorerade och sakna utsmyckning. Bleckplåt består av en tunn järnplåt som är förtennad på insidan för att den inte ska rosta. Passar bra till torra livsmedel, som kakor, bröd och pasta. Glas och porslin är bra att ha mat i. Kryddburkarna är ur serien Arom från Gustavsberg och designade av Marianne Westman. Korintburken har jugendmönster och plåtburken är ett loppisfynd. Foto: Thomas Carlgren

– Förr förvarades mat ofta i glas och porslin. Det är mycket bättre än att förvara i plast som vi ofta gör nu för tiden, säger Cecilia Hedfors som är sakkunnig i miljögifter på Naturskyddsföreningen.
– Vi vet väldigt lite om vad olika plastförpackningar innehåller. Det finns viss lagstiftning som reglerar det här området men den är långtifrån tillräcklig, fortsätter hon.

Produkter av plast innehåller ofta många ämnen, vissa har inte ens tillverkarna koll på. Det räcker att något ämne är onyttigt för att produkten inte ska vara bra. Till exempel finns de hormonstörande ämnena bisfenol A i plasten polykarbonat och ftalater i mjukgjord pvc. Båda dessa ämnen är tillåtna i livsmedelsförpackningar. Undantag är att bisfenol a är förbjudet i lock till barnmatsburkar.
– Därför är det bra att förvara maten i kärl som är rostfria, av glas eller porslin, säger Cecilia.
Värme eller fett gör att en del ämnen i plasten löses ut och blandas med maten. Så det är en riktigt dålig idé att värma mat i en plastbehållare i mikrovågsugn, särskilt om maten innehåller fett. Mikra maten på en tallrik i stället.

– Om man ska spara matrester i kylen är det enkelt att lägga dem i en skål av glas eller porslin med en tallrik som lock, säger Cecilia.
– De gamla konserveringsglasen är också utmärkta att förvara mat i, lägger hon till. De går ofta att hitta för en tia på loppisar. Och så finns det ju nya att köpa. Skippa gärna gummiringen den behövs bara om maten ska konserveras eller transporteras.
Vanliga glasburkar är sämre att använda. De har en plastbeläggning i locket för att metalljoner inte ska leta sig in i maten. I plastbeläggningen finns bisfenol A och tätningslisten är gjord av PCV, ofta mjukgjord med ftalater.
– Jag använder ändå en glasburk med metallock som matlåda, berättar Cecilia. Då är tricket att se till att plastbeläggningen i locket inte kommer i kontakt med maten. Att det finns luft mellan maten och locket hela tiden. Rostfritt fungerar också bra till matlådor. Och äger man inte en gammal finns det nya att köpa nuförtiden, säger Cecilia.

Skippa plasten.Välj att förvara kylvarorna i glas och porslin. Det är både hälsosamt och snyggt. Fotograf: Thomas Carlgren

Skippa plasten.Välj att förvara kylvarorna i glas och porslin. Det är både hälsosamt och snyggt.
Foto: Thomas Carlgren

 

(123)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar