Annons


Annons

Första hjälpen för hund och katt

Har ditt husdjur råkat ut för en olycka är det viktigt att uppsöka en veterinär så fort som möjligt – men är läget akut måste du ge din hund eller katt första hjälpen. Det kan vara livsavgörande.

Allt om första hjälpen för hund och katt. Foto: Shutterstock

Allt om första hjälpen för hund och katt. Foto: Shutterstock

Första hjälpen på hund och katt påminner till stor del om första hjälpen på en människa och det är L-ABC som gäller – läge, andning, blödning, chock.

– Om djuret är påkört måste du först säkra omgivningen, så att du inte bara rusar ut och själv blir påkörd, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Annons

– När allt är okej – då kan du gå fram till djuret, men var försiktig. Ett djur som har ont kan vara aggressivt och hugga. Därför är det bra om du har något mjukt att linda runt djurets mun.

Är hunden eller katten medvetslös börjar du med att kolla andningen.

– Du kan antingen se om bröstkorgen rör sig eller känna på nosen om det kommer luft eller inte. Du kan också leta efter djurets puls på insida lår eller känna efter på hjärtat, lägg då hela handen precis under nedre delen av bröstkorgen. I bästa fall kan du känna om hjärtat slår, men det är ganska svårt, säger Lena Bjurström.

Lena tipsar om att se efter på tungan. Ett tecken på att djuret inte får luft är att tungan blivit blå – och då gäller det att agera snabbt.

Så utför du HLR på en hund eller katt:

  • Lägg hunden eller katten med höger sida nedåt – vänster sida ska alltså peka uppåt.
  • Sträck ut halsen lätt för att frigöra luftvägarna, dra ut tungan en aning och håll igen munnen.

 

hjartkompressioner

Djuret ska ligga med vänster sida upp.

  • Sätt handen på bröstkorgen och gör 30 hjärtkompressioner i en snabb takt, 100 till 120/minut. Ungefär i samma takt som refrängen i Stayin’ Alive med Bee Gees – precis som man gör på människor.
hjartkompressioner-hund-katt

Varva 30 kompressioner med 2 nosblås, samma antal som på människor.

  • Gör sedan 2 snabba inblås – håll för djurets mun, lägg din mun mot djurets nos och blås in. Anpassa efter djurets storlek.
  • Fortsätt så; Varva 30 hjärtkompressioner och 2 nosinblåsningar och upprepa.
nosblas-hund

Håll djurets mun stängd och blås luft genom nosen.

– Var inte rädd för att ta i, du ska inte göra det för ynkligt. En revbensfraktur läker, du har inget att förlora, säger Lena.

Vid blödning – lägg på ett tryckbandage eller håll med ett finger för att stoppa blodet. En näsduk eller tyg kan också bindas runt, man får helt enkelt ha fantasi och använda sig av det som finns.

Vid större blödningar kan djuret hamna i chock och då gäller det att hålla det varmt.

– Linda in hunden eller katten i en filt eller annat tyg. Är djuret litet kan du hålla det mot dig för att ge det kroppsvärme på väg till veterinären. Andningen är viktigast, sedan blödningen och slutligen chocken.

Illustration: Johan Hedberg

Foto: Shutterstock

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar