Annons


Annons

Därför bör du inte grilla lax i aluminiumfolie

Att grilla lax och andra livsmedel foliepaket är vanligt, men forskning visar att aluminium från folien fastnar i maten, vilket kan vara skadligt för hälsan. Vi vet hur du ska göra i stället

Lax i foliepaket? Ingen bra idé. Foto: Shutterstock

Lax i foliepaket? Ingen bra idé. Foto: Shutterstock

Kryddstark och syrarik mat som tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan vara skadligt för kroppen, enligt den egyptiska forskaren Ghada Bassioni som är kemichef vid Ain Shams University i Kairo. Det beror på att höga halter aluminium släpper från folien när den hettas upp tillsammans med till exempel citron, tomater eller starka kryddor.

Annons

Kroppen är egentligen bra på att utsöndra aluminium vilket betyder att minimal exponering för grundämnet inte är farligt. Världshälsoorganisationen, WHO, har fastslagit att 40 mg för varje kilo kroppsvikt om dagen är ofarligt. Med andra ord kan en person som väger 60 kg få i sig 2400 mg utan att det är hälsovådligt.

Läs även: Gravad lax på 3 olika sätt

Problemet är bara att de allra flesta blir exponerade för mer aluminium än så per dag. Aluminium finns nämligen i majs, gul ost, salt, örter, kryddor, te och det finns dessutom i flera av våra matlagningsredskap, som till exempel stekpannor och kastruller.

Forskare har försökt ta reda på om överexponeringen kan vara ett hot mot vår hälsa. Bland annat för att höga koncentrationer av aluminium har hittats i hjärnvävnaden hos alzheimers-patienter. Man har kommit fram till att alzheimers är en modern sjukdom som har utvecklats under samhällets industrialisering, och aluminium kan vara en del av problemet.

Läs även: 10 enkla rätter med lax

Men alzheimers är inte den enda hälsorisken med aluminium. Studier har visat att ett högt intag av aluminium kan vara skadligt för vissa patienter med skelettsjukdomar och nedsatt njurfunktion. Dessutom minskar det tillväxttakten på våra hjärnceller.

Grilla lax utan aluminiumfolie – gör så här:

  • Använd inte aluminiumfolie i direktkontakt med mat i ugn eller på grill. Forskning har visat att folie släpper ifrån sig mer aluminium till maten än WHO:s dagliga rekommendationer.
  • Istället för aluminiumfolie kan du använda bakplåts­papper. I ugnen räcker det bara bakplåtspapper, men på grillen kan du behöva slå in bakplåtspappret i aluminiumfolie, så att det inte börjar brinna.
  • Kastruller och stekpannor med aluminium har ofta ett skyddslager som gör att aluminium inte lossnar när vi lagar mat. Men det lagret kan nötas bort när du skrubbar redskapen vid diskning. Undvik detta genom att koka vatten i de nya kastrullerna flera gånger tills bottnen blir matt. Det förhindrar materialet från att läcka.

Läs även: Bjud på en läcker grillmeny

grillmeny

Av: Sofia Börjesson/MåBra
Källa: I Fucking Love Science

(257)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar