Annons


Annons

De som julpyntar tidigt är gladare!

När är det egentligen okej att börja julpynta? Ju förr desto bättre – om du vill vara glad. Här är anledningarna!

Vissa anser kanske att startskottet går vid advent och förfasas när de ser andra som redan i november klätt in träd och buskar i trädgården, balkongen och fönsterkarmar med juleljus och lyktor.

Läs även: Jennie julpysslar för liten peng

Men det är inte fel att börja julpynta tidigt, visar en genomgång som brittiska sajten Unilad gjort.
– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till dessa magiska barndomskänslor av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, säger psykoanalytikern Steve McKeown till sajten.

Annons

Läs även: Det säger din julgran om dig

Men juleljusen, tomtarna och granen fyller även en ytterligare funktion, att framstå som vänlig inför grannar och förbipasserande. En julpyntsstudie (!) i Journal of Enviromental Psychology visar dekorationer används som ett sätt att signalera ”tillgänglighet för grannarna”.

I studien fick deltagarna titta på hus med eller utan julpynt och de hus som hade pynt ansågs vara mer ”vänliga och sammanhållande”.

Läs även: Sveriges tio mysigaste julmarknader

Men även känslan av nostalgi och viljan att vilja återuppleva tidigare minnen är en stark anledning till att många pyntar tidigt:

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske är julhelgen en påminnelse om när en älskad anhörig fortfarande levde. Att titta på en julgran kan påminna någon om hur livet var när de fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat någon närstående kan syftet med julen bli en påminnelse om de fina stunder som de haft med denna person. Att julpynta tidigt kan få dem att känna sig nära den personen, säger psykoterapeuten Amy Morin till Unilad.

Läs även: Idéer som får hemmet att dofta

Källa: Unilad

Artikeln publicerades först på Femina.

 

(536)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar