Annons


Annons

5 vackra blommor som lyser upp i höstmörkret

Höstrusket må ha kommit – men de här blommorna lyser garanterat upp under de mörka årstiderna. Här är skötselråden som håller växterna fina hela vintern och hösten.

Blomsterfrämjandet har tagit fram fem blommor som pryder sin plats i hemmet i höst. Blommor som passar både på fönsterbräda och i uterummet.

Läs också: Så fixar du en välkomnande entré med fina höstkrukor

1. Cyklamen

Annons

Cyklamen lyser upp på fönsterblecket. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Glädjespridare som kommer i många olika färger och vackra blad. Välj av en palett från vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade.

Här går det utmärkt att blanda och ge efter eget tycke och smak på fönsterblecket till exempel. Cyklamen bör placeras ljust i sol till halvskugga. Den gillar ganska svala temperaturer och kan klara temperaturer ner mot noll grader. Alltså ett utmärkt alternativ i uterum och inglasade balkonger.

Tänk på att inte vattna den för mycket utan häll på fatet så att plantan kan suga upp vatten underifrån.

Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

2. Kornettblomma

Kornettblommorna pryder sin plats och ger färg: Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

En blomma som lyser upp med sin speciella karaktär och sitt utseende. Mjuka långsmala blad och trattformade blommor i många olika nyanser av rött, vitt, violett, blått och rosa samt tvåfärgade kombinationer.

Kornettblomman trivs ljust och varmt och skyddade från kallt drag. Gärna i lerkruka. Blomsterfrämjandet rekommenderar att vattna först när jordytan har torkat upp, gärna med svag näringslösning.

Under november till februari räcker det att du vattnar den ett par gånger per månad.

3. Hortensia

Hortensian är given på Mors dag och på fönsterbrädan. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

En törstig mors dag-favorit som kräver lite ompyssling. Finns i en mängd olika nyanser blått, vitt, rosa och rött. Hortensian bör stå svalt och undvika direkt solljus eller för hög värme. Men så länge temperaturerna håller sig över nollan pryder den sin plats i såväl uterum som entrékruka eller balkonglåda.

Vattningen är a och o i skötseln av denna klassiska blomma. Jorden ska alltid hållas fuktig men det ska inte finnas något överflödigt vatten i krukan.

Blomsterfrämjandets tips är att vattna ordentligt, låta plantan suga åt sig och efter cirka 20 minuter tömma bort överflödigt vatten.

4. Begonia

Begonian kommer i många nyanser. Här är en höstig variant. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Populär blomma som trivs på både fönsterbrädan och längre in i rummet. Ju ljusare placering desto rikligare blir blomningen. Eftersom begonian blommar så rikligt kan en blomklase brytas av och sättas i ett glas med vatten. Ett enkelt tips för att få lite ytterligare blomsterprakt hemma. Begonian får inte stå blött men jorden bör inte heller torka ut helt.

Blomman kan behöva lite ansning mellan varven. Det vill säga att vissna blommor plockas bort för att hålla plantan så snygg som möjligt.

5. Höstglöd

Höstglöd har, så klart, sin givna plats i kollektionen. Bild: Blomsterfrämjandet

En mycket tålig växt som lever upp till vad namnet antyder. Här finns en färgskala från gult till rött och orange samt milda pastellnyanser och vitt. Har tjocka blad som gör att den klarar sig med lite vatten. Vattna ordentligt när du väl vattnar och låt den sedan torka ut ordentligt innan nästa vattningstillfälle.

Höstglöden trivs bäst på ljus och solig plats men klarar även dunklare fönsterplaceringar. Ett dekorationstips är att nypa av skott med blommor på och sätta i små vaser. Snabbt bildas då också dekorativa rötter.

Text: Henrik Högström
Källa: Blomsterfrämjandet

Läs också: 7 fina och lättskötta träd att ha inomhus

Artikeln publicerades först på Året Runt.

(2)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar