Annons


Annons

Färgstarkt i retrovillan

”Vi visste direkt att det var rätt!” Åsa och Ludvig föll för 30-talshuset i Glumslöv, trots att det var för litet. När familjen blev större valde de att bygga ut i stället för att flytta. Deras hem är fyllt med personliga lösningar och färgstarka detaljer.

Familjen spelar spel och leker @hejmitthem

Matsalsliv. Ljuset flödar från de stora glaspartierna i matsalen i den nya tillbyggnaden. Bordet är centralt placerat i rummet och blir en naturlig samlingsplats till både vardag och fest. Bord från Master & Master i Tjeckien, stolar Muuto, mattor från Ellos, taklampor Åhléns.

Åsa och Ludvig trivdes bra i sekelskifteslägenheten i Malmö och älskade charmen med högt i tak och stuckatur. Men att bo i en hyresrätt hade sina begränsningar, de vågade inte måla om och piffa till rummen så som de ville ha dem eftersom allt då skulle återställas vid en flytt.
– Och så föddes tanken på att skaffa hus, berättar Åsa. Vi drömde om något eget, något som vi kunde sätta vår egen prägel på, inreda i vår egen stil, något som vi kunde bilda familj i. Vi ville ta steget till ett riktigt familjeliv!
Hösten 2011 hittade de huset i Glumslöv och föll pladask. Huset hade rätt läge, med en relativt stor trädgård, och var inte i behov av miljonrenoveringar innan de kunde flytta in.

Annons
Familjen Nordlöfs hus i Glumslöv

Här bor vi
Namn: Åsa Nordlöf, Ludvig Svartz, barnen Dorotea och Sigismund.
Gör: Åsa jobbar som produktionsledare på reklambyrå, Ludvig jobbar som AD.
Om huset: En villa på 165 kvm, plus 60 kvm biarea i källarplanet, i Glumslöv i Skåne. Tegeldelen är från 1935, nybyggda trädelen är från 2015 och har 
byggts till av Åsa och Ludvig.
Instagram: @hejmitthem

– Vi, eller kanske mest jag, föll naivt för det lilla charmiga tegelhuset. Ludvig älskade visserligen också huset, men var kanske mer rationell i tänkandet om att huset var ganska litet. Vilket jag struntade blankt i, huset hade ju rätt känsla och själ! Jag visste direkt när vi klev över tröskeln att vi passade in i huset och jag kunde visualisera en inflyttning på momangen.
Huset blev deras och det var dags för en makeover innan de flyttade in. Allt var i relativt gott skick, men kändes ganska maskulint och mörkt, långt ifrån Åsas och Ludvigs egen stil. De tidigare ägarna hade behållit många originaldetaljer som gamla dörrar och lister, vilket Åsa och Ludvig ville behålla, så det mesta som behövde göras handlade om att fräscha upp ytskikten.

Läs också: Nostalgi i nybygget

– Just då hade jag inte ork med en totalrenovering, eftersom jag redan var gravid, förklarar Åsa. Därför blev det lite bråttom med att få de viktigaste sakerna på plats innan vi flyttade in så att vi slapp bo i ett byggkaos med en liten bebis. Vi ville behålla den gamla charmen och husets själ, och kompletterade det med att måla väggarna vita och tapetsera köket.

Köket har en pastellig tapet från Ferm Living.

Solgult & mintgrönt. Det vita Ikeaköket matchas med svart och glassiga pasteller – intrycket blir fräscht och personligt. Kaffekoppar och fat från House of Rym, temuggar från Littlephant, tapet från Ferm living.

– Och under det svarta laminatgolvet hittade vi ett vackert brädgolv som vi slipade och vitlaserade. Det gav hela huset ett lyft!
Med en liten bebis i huset insåg Åsa att det blev lite trångt och de saknade ett barnrum. Därför dröjde det inte länge förrän de började spana efter ett större hus i samma område som de verkligen kommit att trivas i.
– Men efter sjuttielfte visningen av olika hus insåg vi att vi gillade vårt hus alltför mycket för att lämna det. Ludvig hade ju redan från början sett potentialen i att bygga ut huset, och vi ändrade våra planer till att projektera en utbyggnad i stället! Ett långdraget projekt där ritning och bygglov tog mer än ett år. Vi slet våra hår och trodde nog ibland att det aldrig skulle komma till skott. Utbyggnadsplan och ritning nummer två fick dock godkänt efter mycket hårt arbete.

Läs också: Egnahem med färg

Tankarna gällande utbyggnaden handlade om att låta tillbyggnaden matcha, men ändå bryta av, och skapa en känsla av att det gamla möter det nya. Arkitekten lånade linjer från tegelhuset, som till exempel att huset inte har tak- eller gavelsprång, och överförde det på den nya delen.
– Vi tänkte råa naturmaterial, sten och tegel som möter trä. Lodräta plankor med  tunnare bredd skulle ge ett stramt och elegant linjespel.
Vi saknade även en naturlig utgång mot trädgården, vilket planerades in så att den nya matsalen i markplan fick stora glaspartier med skjutdörrar som öppnar upp direkt mot trädgården.  Matplatsen i utbyggnaden var efterlängtad efter alla nyårsfiranden då vänner trängdes med tallriken i knät i det lilla huset. Nu finns det plats för större middagsbjudningar och kalas vid det generösa bordet som även blivit en naturlig samlingsplats till vardags. Det är ljust och vackert, med härlig utsikt över grönskan utanför.

Matrum i retrostil med starka färger och stora mönster. Matplats av plast. Bumling i taket.

Känsla av 60-tal. Bordet och stolarna från Johansson Design köpte Åsa i antikaffär i Stockholm. Möblerna stod som display i affären och var inte till salu, och Åsa stod på väntelista i tre år in-
nan butiken ringde och sa att hon kunde få köpa det. Lyckan var total och de körde ner möblerna från Stockholm till Skåne direkt. På väggen hänger ett matchande screentryck på textil från Designed by Jepson, av före detta The Ark-gitarristen Mikael Jepson.

– Det bästa här hemma är verkligen matsalen! Ludvig jobbade hårt med att få till rummet och alla byggdetaljer. Vi har den breda trappan som leder ett halvt plan ner mot marknivån, den höga takhöjden, väggarna utan lister som ger rummet en svävande känsla. Och så vi har det råa betonggolvet som vi tycker passar utmärkt mot glaspartiet och snickarbänken. En kul detalj är att bänken  stod placerad i garaget som vi rev för att få plats med vår nya utbyggnad. En kvarleva av det gamla huset som ger ett spår och en bit av husets själ i nybygget.

Ovanför soffan finns en rosa stringhylla.

Rosa drömmar. Stringhyllan är en favorit hos Åsa och Ludvig. Den här har Åsa målat om i en puderrosa nyans från Alcro Designers. Vaserna högst upp är en mix av äldre Rörstrand och nytillverkat från en blomaffär.

När det gäller inredningen så krockar Åsas och Ludvigs stilar något, Åsa gasar och Ludvig bromsar. Han gillar stilrena och avskalade drag, medan Åsa är pryl- och färggalen. Men med åren har stilarna gift sig och de har lärt sig att älska varandras stilar och val – en fusion som blir helt deras egen.
– Jag vill att personligheten ska lysa igenom och att hemmet ska kännas välkomnande, kul, inspirerande och bjuda på sig självt. I vårt hem kan man nog hitta det mesta, från minimalistiskt, industriellt, lantligt, stilrent, galet färgstarkt och skrikigt. Vi har nytt, gammalt och allt däremellan men jobbar mot att hålla en röd tråd. Och vi kombinerar många stilar men försöker att tänka i rum, och delar av rum, för att det inte ska bli för vilt och galet. Därmed är det väldigt svårt att sätta ord på vår stil, den är så mycket mer än bara färgglad och retro, skrattar Åsa och fortsätter:
– Jag älskar mitt hem! Mitt hem är verkligen min borg. Och borta bra men hemma bäst, allt det där stämmer så vansinnigt bra in på mig som är hemmakär så in i Norden. Jag tycker vi har skapat ett välkomnande hem som är personligt, glatt, snällt och roligt. Jag blir lycklig av att vara i mitt hem! ✦

Sovrum med klänningar som hänger på galgar på garderobens utsida.

Färgfest. I sovrummet hänger ett stort textilprint med ulliga får som Ludvig komponerat och spänt upp på ram.

Spegelbyråer i 1970-talsstil i guld ur serien Roulette.

Spegellandet. Både golvspegel och sminkspegel köpte Åsa och Ludvig av en antikhandlare i Kristianstad som lagt ut dem på Blocket. Fröseke producerade möblerna 1973, och serien heter Roulette.

(11)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar