Annons


Annons

Färgexperten: ”Neutralt behöver inte vara vitt”

Att välja vitt är enkelt, men att välja fritt är svårare. Det vet färgexperten Yvonne Karlsson, som tagit fram 30 nya ­baskulörer åt Beckers. Även om svenskar blivit modigare vill vi fortfarande måla ljust. Av Lina Tenow

Beckers-1

Lekfull idé. Måla golvet i geometriska mönster. Fint i hallen!

yvonne-karlsson

Yvonne Karlsson Gör: Certifierad färgsättare hos Beckers. Aktuell: Har varit med och tagit fram nya färgkartan Älskade kulörer för Beckers.

Varför är det här med färg så svårt?
– Framförallt är det väldigt roligt med färg! Men det mänskliga ögat kan uppfatta 10 miljoner kulörer så visst kan det vara svårt att veta vilken man tycker är finast. Den nya färgkartan gör det lättare att kombinera olika nyanser som är lugna och lågmälda. Jag liknar dem vid personer som kanske sitter tysta och försvinner lite i ett hörn på festen, men som lyser när man lär känna dem. De är fantastiska när de lyfts fram. Neutralt behöver inte alltid vara vitt.

Är svenskar rädda för färg?
– Vi blir modigare och modigare. Inspirationen finns ju överallt – i magasin, TV, i sociala medier – och förändringar går fort. Det gör att det är svårt att vara jätterätt, men lika svårt att göra fel, vilket är befriande. Det är stor spridning på vad man kan ha för färger i dag.

Vilka tips kan du ge någon som vill måla om hemma?
– Satsa en kväll på att fundera på vad du tycker om. Vilken känsla vill du ha? Ljust och svalt eller varmt och ombonat? Vad har du för färger hemma? I garderoben? Gör ett medvetet val. Ta inte vitt för att du inte vågar välja något annat. Och provmåla!

Har du några roliga knep man kan ta till med färg?
– Måla golvet i geometriska mönster. Mät inte ihjäl dig utan tejpa på, gör trekantsmönster, romber eller andra färgfält. Det kan vara fint i hallen till exempel. Måla snickerierna i en annan färg än vitt. Köp bra välgjorda möbler second hand och modernisera dem med färg. Eller måla hallens tak puderrosa och låt det gå ner en bit på väggarna.

Vilka projekt har du själv på gång?
– Vi har en gammal skänk som varit både knallrosa och svart. Nu ska den få samma färg som väggen bakom – buteljgrön. Men den ska få en blank glans till den matta väggen.

Annons
Beckers-2

Alternativ till vitt. Beckers 30 nya baskulörer lägger grunden till milda, harmoniska miljöer, och kan kombineras med färgstarka accenter, som färgerna i ytterkant.

LÄS OCKSÅ

(30)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar