Annons


Annons

Experten: Här är årets inredningstrender

Det ska vara en kaktus i år. Matcha med indianska mönster och du har greppat den amerikanska folklorestilen. En av fem heta trender 2016, enligt experten Stefan Nilsson. Av Lina Tenow

Vardagsrum-2

Färgstarkt. En fototapet med överdimensionerade tulpaner drar blickarna till sig. 380 kr/kvm, Happy walls. Soffan Skanör har plats för tre, tyget heter Orleans red. B 217, H 86 och D 90 cm, 5 995 kr, Mio. Soffbord, Jelva, ø 57 och H 42 cm, 2 382 kr, Broste Copenhagen. En kudde med indianska mönster blir pricken över i.

Stefan-Nilsson

Trendstefan. Om Stefan Nilsson själv får välja blir det den hedonistiska stilen med djupröd soffa och stormönstrade tapeter.

Ugglan och ananasen är på väg ut. Årets kitschsymbol är kaktusen.

– Det är ett lätt sätt att uppdatera sitt hem och en kul grej att köpa som present, säger trendexperten Stefan Nilsson som hittat fem inredningsstilar som vi kommer att se mer av under året.

Annons

Läs även: 14 sätt att inreda med kaktusar

1. Santa Fé

Kaktusen är en del i den han kallar Santa Fé. Här ingår också mycket färg – tänk solnedgång över prärien – samt symmetriska mönster, läder och hantverk.

– Amerikansk kultur är lik den europeiska, så på det viset känner vi igen oss. En annan anledning till att blickarna riktas mot USA är att det har uppstått en spännande designscen i New York. Nu vill vi utforska det amerikanska arvet.

De indianska mönstren är geometriska och påminner en del om den malaysiska färgnings- och vävtekniken ikat som varit populär i inredningen ett par år. Motiven kommer att dyka upp på kuddar, plädar och mattor – som gärna får hänga på väggarna.

Läs även: 8 anledningar att hänga mattan på väggen

2. ”Porrtrenden”

Men om Stefan Nilsson själv får välja hur han skulle inreda sitt vardagsrum så blir det med inspiration från den hedonistiska trenden eller ”porrtrenden” som han skämtsamt kallar den.

– Då skulle jag välja stormönstrade tapeter, djupröd soffa och så skulle jag sätta TV-n i taket!
Den hedonistiska trenden omfamnar njutning på alla plan och är en livsstil som sträcker sig utanför hemmets väggar.

– Den är motsatsen till chiapuddingar, träning och hälsohets. I stället vill vi äta kaviar och unna oss upplevelser. Inredningen är överdådig med stora tulpanmönster, gärna holländska papegojtulpaner, guld, mässing och rött, rött, rött.

Det allra viktigaste i år är att skaffa sig den där omtalade egna smaken, den som skiljer dig från alla andra.

– 2015 var det mesta blågrått med inslag av skärbrädor i trä, nu är det dags att utforska det personliga. I stället för att köpa en rostig lampa – välj en lampa med fågelfötter!

3. Maskinellt

Industristilen kommer att leva vidare ett tag till, men den utvecklas i den tredje trenden Maskinellt. Material från garaget förvandlas till nya grejer, som hemmabyggda högtalarset. Färgskalan är fortsatt grå och beige och de kaklade väggarna består.

4. Astro

Tekniken är ett område som inger hopp om framtiden. Det avspeglar sig i den fjärde trenden, Astro.

– Svenskarna har ju ägnat sig åt retro i tio års tid, det sammanfaller med en lång lågkonjunktur, men nu håller vi på att landa på fötterna igen och behöver inte den där tryggheten som minnen kan ge. Vi lyfter blicken och tar in tekniken i våra hem.

Som exempel tar han Ikeas möbelkollektion med inbyggda trådlösa laddningsstationer. Man lägger sin mobil på lampfoten och så laddas den. Flic är ett annat svenskt företag med innovativa idéer.

– De har utvecklat en knapp som kan programmeras på olika sätt. Man kan ha den i fickan när man är ute sent på kvällen och känner sig otrygg – med ett tryck får familj och vänner din position via GPS.

Knappen kan också tända och släcka belysningen hemma, ringa upp den borttappade mobilen eller sätta på musik. Helt enkelt göra vardagen lite lättare.

5. Makers & Fixers

Den femte trenden kallar Stefan Nilsson för Makers & Fixers. Fokus är inställt på socialt entreprenörskap, miljö och återbruk. En antitrend om man så vill, där det viktiga är att göra skillnad, ända ner på shoppingnivå. Kanske också det lättaste sättet att hitta sin personliga stil. Behåll det du redan har och köp bara nytt om det bidrar till en bättre värld!

Läs även: Bilder och trender från Formex 2016

Vardagsrum-1

Trendiga taggar. Pryd hemmet med kitschiga kaktusar! Vit lampa, Cactus,10x20x37 cm, 829 kr, EM. I butik vecka 14. Gröna prydnadskaktusar, H 23 respektive 17 cm, 169 kr/2 st, Bloomingville. Hylla i borstad metall, ø 55 och D 12 cm, 3 399 kr, Bloomingville. Tuff brandsläckare, Brut, 819 kr, Köksprodukter. Bänk med stoppad läderdyna, L 120, D 36 och H 46 cm, 10 235 kr, och matta, Sissy, 60×90 cm, 330 kr, båda från House Doctor.

(25)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar