Annons


Annons

Egnahem med färg

Färgglada accenter, hattar på väggen och kärt arvegods gör att Mia och Bosse 
Nilssons egnahemshus inte är ett i mängden. Här finns rum för både lekfullhet och läsro.

Danska detaljer. Ikeasofforna är trettio 
år gamla, men har nya överdrag. Fåtöljen kommer även den från Ikea, skinnfåtöljerna från Mias förra arbetsplats. Lamporna är designade av Verner Panton. Den vita heter Panthella, från Louis Poulsen, och fönsterlamporna Flowerpot, från &tradition.

Vårt hem är verkligen en blandning av gammalt och nytt. Det vi ärvt finns här för att vi ville ha det och inte av nostalgiska skäl. Många saker har hängt med väldigt länge, berättar Mia Nilsson.
Hemma i huset i Kristianstad har hon hållit basen neutral och enbart lagt till färger i form av kuddar och lampor, speciellt moderna lampor. Inte konstigt med tanke på att hon under många år varit anställd i belysningsbranschen.
– Utan rätt ljussättning kan det vackraste hem bli totalt ointressant, säger hon.
En möbel som betyder mycket för henne är det gustavianska linneskåpet i matsalen.
– Redan som liten talade jag om för mina föräldrar att jag ville ärva det. Det är en suverän förvaringsmöbel, men framför allt väldigt vackert.

Annons

Trivs hemma. Mia bor i ett så kallat egnahemshus från 1940-talets andra hälft.

Rokokostolarna kring matsalsbordet är också stora favoriter som uppgraderats med bland annat Josef Frank-kuddar.
– Jag älskar vardagsrummet där jag kan läsa mina böcker och lyssna på musik utan att bli distraherad av tv:n. Men Bosse skulle nog säga att hans favorit är just tv-rummet med hemmabioanläggning. Film är ett av hans stora intressen vid sidan av golf, som jag också gillar, men jag tycker det tar för lång tid. Det går ut över mitt bokslukande.

Spontant och lekfullt

Deras hem har formats under lång tid.
– Enligt mig inreder man inte ett hem, man skapar det över tid. Jag gillar många stilar och är inte låst av trender. Färg är däremot viktigt och även mönster. Jag har nog plockat upp de flesta färger för att slippa välja och aktar mig för att koordinera för mycket. Jag vill hellre att det ska kännas spontant och lekfullt.

Täta tavlor. Mias tavelvägg går ända in i hörnet och hon har en förkärlek för tydligt grafiska bilder.

En annan filosofi är att utnyttja golvytan så långt det går.
– Då kan man skapa rum i rummet och det känns mer hemtrevligt än om man trycker upp möblerna i ett hörn.
Innan de flyttade hit bodde de mitt i stan i en etagevåning, men saknade grönområden när de fick barn.
– Det var ett par områden vi kunde tänka oss och det här var ett av dem.

Lummig trädgård

Hösten 1992 flyttade familjen in och började renovera.
– Vi slog till snabbt eftersom det var ett gediget hus med en lummig uppväxt trädgård och gångavstånd till det mesta. Exteriört är huset ganska alldagligt med sin gula tegelfasad, men det finns många andra aspekter som är så positiva att vi aldrig tvekade.
De ändrade inte rumsindelningar mer än på övervåningen där vinden utnyttjades till ett tredje sovrum samt toalett. Även en kupa byggdes på.

Ljuspunkt. En bukett med olvon pryder månbordet Arkelstorp, Ikea. Lampa, Flowerpot, av Verner Panton för danska &tradition. Affisch med motiv av Roy Lichtenstein, Moderna museet.

– Jag tror att redan då var jag en försiktig general vad gällde inredning, man måste bo in sig och leva med ett hus ett tag för att inse hur man vill ha det, säger Mia.
Huset är ett gammalt egnahemshus från 1940-talets andra hälft.
– Området har inte förändrats nämnvärt genom åren, det känns som ett kulturarv att bevara. Det är bara en annan typ av familjer som bor här nu, lite mer bohemiska och med färre barn.

Läs också: Tänk på det här när du inreder med årets färg

Hela huset har fått sig en makeover, inte bara en gång utan flera. Fönster och tak är utbytta. På källarplan har badrummet byggts ut och renoverats, tvättstugan är tipptopp, ett tv-rum gjordes i halva källarutrymmet och golvvärme installerades.
– I vardagsrummet har jag plockat fram originalträgolvet, hyvlat, slipat och vitmålat det. Bosse satte panel på väggarna och jag målade.

Ombonat. Köket är inspirerande med alla fina detaljer som Mia inrett med. Taklampa från &tradition, skrivbordslampor från finska Airam.

Färgsättningen har ändrats i omgångar i hela huset, även exteriört. Bruna fönster och snickerier har blivit gröna. Entrétrappan byttes ut förra hösten eftersom den gamla höll på att trilla ihop.
– Husets karaktär med vinklar och vrår tilltalar oss väldigt mycket. Ett modernt hus har inte den själ som ett äldre har. Även vetskapen om att det är ett giftfritt hus byggt av trä, känns väldigt bra. Vi har inte bytt ut eller tillfört material i onödan utan använt befintligt så långt det gått.

Plats för pyssel. Det finns plats för en liten arbetshörna i sovrummet. De gula detaljerna återkommer i olika rum.

Just nu håller de på att måla köksluckorna i svart griffelfärg. Det tog ett tag att komma fram till den färgsättningen, men det känns helt rätt, tycker Mia.
Trädgården ska också få sig en liten makeover så småningom. På framsidan ut mot gatan ska det planteras vintergröna buskar och en rabatt ska anläggas på baksidan.

Läs också: TVs Erika Åberg gläntar på dörren till sitthem

– Vi vill att vår trädgård så långt som möjligt ska sköta sig själv, så vi kan sitta där med vårt kaffe eller ett glas vin. Det var en härlig plats för vår son när han var liten och nu har vi ett barnbarn som kan leka där!  ✦

Här bor vi!

Namn: Mia och Bosse Nilsson.
Bor: I ett 1,5-plans tegelhus med inredd källare från 1946. Huset ligger i ett egnahemsområde i Kristianstad. Boyta cirka 150 kvm.
Gör: Mia är butikssäljare i modebranschen och har instagramkontot @smithsonherta. Bosse är rörmontör.

 

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nr 1/2018.

(29)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar