Annons


Annons

Drömgården som har allt

De skulle ha en sommarstuga, men det blev en stor gård mitt i skogen. En gård i dåligt skick, dessutom. Efter mycket slit och många år har familjen fått ett riktigt drömhem med naturen inpå knuten.

Stor gård på landet med pool.

Lantligt. Närmaste grannen bor 300 meter bort, men lite längre ner längs vägen bor runt 30 familjer året runt i en sommarstugby. Bygemenskapen är stor och på sommaren är det ett intensivt program med aktiviteter.

En dag för 17 år sedan såg Tore en annons i Göteborgsposten och både han och Ulrika kände att det kunde vara huset 
med stort H – även om den stora gården mitt i skogen var väldigt långt ifrån den sommarstuga de egentligen letade efter. Och trots att gården var ett renoveringsprojekt av stora mått.

Omfattande renovering

– Som tur var var vi inte medvetna om hur mycket arbete renoveringen skulle innebära när vi köpte huset. Annars hade vi nog aldrig vågat ge oss hän, säger Ulrika med ett leende.
Men de blev störtförälskade, i omgivningarna och i huset med sin enorma potential. Det var inte sönderrenoverat, visserligen väldigt slitet men med alla gamla detaljer bevarade – även om de gamla taken och golven var gömda under spänntak och plastmattor.

Annons
Ulrika Jansson står vid kohagen i Klerhult.

Goda grannar. Ulrika med en arrendators kor i bakgrunden. Dammen nedanför hagen har Tore och hans pappa grävt, det tog 900 timmar i en grävmaskin. Redan första gången de såg huset sa Tore och Ulrika: 
”I dalen borde vi ha en damm.”

– Huset hade faktiskt inte genomgått någon större renovering sedan 1898, vi hittade en Aftonbladet från det året fastnitad på väggen bakom papp och tapeter, säger Ulrika. Den sitter fortfarande kvar, även om den nu har sällskap av en Aftonbladet från 2006!

Kök från 1950-talet

Paret började renovera först några år efter att de köpt gården, när de bodde kvar i Göteborg och hade Klerhult som landställe. Köket och badrummet var från 1950-talet, så de var åtminstone fungerande. Under tiden växte idéerna om hur de ville utforma huset fram, precis som beslutet att bo här permanent.

Lantligt kök med pinnstolar.

Rejäl matplats. ”Vi gillar natur-
material och tycker om att inreda med lugna färger”, säger Ulrika. Matbord från Artklart. Stolar, 
Lilla Åland från 
Carl Malmsten.

Nybyggd vedspis i gammal stil

Nybyggd vedspis. Perfekt för den gamla lantliga känslan som huset har så mycket av. Spis från Josef Davidssons och mörk stenskiva från ett stenhuggeri i Kinna.

– Vi hade en bok där vi samlade bilder från olika inredningstidningar, bilder som visade vilken känsla vi ville skapa i  huset, säger Ulrika och Tore.
De har gjort nästan allt själva, med hjälp av Tores föräldrar, och de var nybörjare när de satte igång.

Timrade ytterväggar

– Vi har nog lagt någonstans mellan 9 000 och 10 000 timmar på renoveringen av huset. Snickra, mura, vvs, förbereda för elektrikerns arbete, allt har vi gjort, säger Ulrika och fortsätter:
– Jag kommer ihåg ett tillfälle när vi hade frigjort timret på ytterväggarna, tagit bort alla innerväggar, innertak och golv. Vi stod på marken inomhus, som vi med korp och spade hade sänkt en meter för att få plats med golv och isolering, och kunde titta på insidan av yttertaket. Då sa vi: Nu vänder det …

Mysigt hemmabibliotek med fåtölj.

Biblioteket. Familjen tycker att det är viktigt med mycket böcker i ett hem och biblioteket är ett av favoritrummen. Soffa och fåtöljer är loppisfynd som Ulrika klätt om och bokhyllorna är Ikeas Billy som byggts in. Lampa och matta, Ikea.

Det var sommaren 2004 och totalt gjorde de av med över 200 isoleringsbalar. Husets alla innerdörrar har renoverats och fått nya tidsenliga lås och gångjärn. Listerna var olika i alla rummen och har återställts i samtliga rum. Alla fönster har bytts till moderna och husets fasad har blivit helt utbytt och fått en enhetlig, ursprunglig stil.

Stor trädgård med pool

Efter renoveringen inomhus, som var klar 2007, flyttade familjen dit permanent. Då var äldsta sonen Arvid ett år. Ulrika och Tore började rikta uppmärksamheten mot trädgården.
– När det gäller trädgården med pool, växthus, trädhus, trädäck, köksträdgårdar, stenmurar, alla 25 trädgårdslådor, häckar och trädgårdsland har vi nog lagt nästan lika mycket tid där …
Huset blev i stort sett som familjen tänkte.
– Vi har målat om i några rum men vi tycker att stilen håller även nu tio år senare.

Trappa med många bilder på familjen.

Minneshall. Hallen på husets övervåning, med utgång till balkong, är också ett galleri med familjebilder. Ett smalt skåp rymmer burkar fulla med minnen. De breda plankgolven gömde sig under plastmattor när Ulrika och Tore köpte gården – vilken skatt!

Familjen trivs med att bo på landet med naturen kring hörnet, samtidigt är det inte särskilt långt till Borås eller Göteborg.
Ulrika gillar att fixa hemma och har alltid möblerat om och fixat sedan hon var liten.
– I vår är planen att installera solceller på ladugårdstaket, annars är tanken att inte ha för många projekt utan att njuta av det vi har.

Anlägga äppelträdgård

Vi får väl se hur det går med den saken … För Ulrika och Tore kan inte låta bli att hitta på nya projekt.
– Om något år ska vi anlägga en äppelträdgård för vi skulle vilja kunna musta vår egen äppelmust. Ett nytt dubbelgarage finns i tankarna. Sedan finns det massor av saker på ”att göra”-listan, stora som små! ✦

Pool med växthus i lantlig miljö.

Som gjort för fest. Växthuset är jättestort och Ikeas solcellslampor är perfekta i taket. Precis utanför ligger den stora poolen med vilstolar från Jysk, och en lekplats finns bakom växthuset.

Namn: Ulrika Jansson och Tore Johansson med barnen Arvid, Matilda och Elmer. Katten Pelle och numera även kaninen Sune.

Bor: Enekulla Klerhult i Västergötland, gården Klerhult med en mangårdsbyggnad från 1812, på 360 kvm, som renoverats av familjen.

Gör: Doktorand och controller på Högskolan i Borås respektive  kontorschef på bank.

 

Läs också: Deborah och Benjamin längtade till landet

Läs också: Vibeke fixar fynden i sitt orangeri

 

(35)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar