Annons


Annons

Drakhuset är en nationalromantisk pärla

Golven har nötts av åtskilliga skor genom åren. Numera är de slipade, såpade och mjuka nog för barfotaspring. Högt i tak, generösa ytor och stora vackra fönster ger Drakhuset i Vetlanda en högst speciell atmosfär.

I folkmun kallas det ”Drakhuset”, den pampiga gamla trävillan med drakar på nocken, flera takkupor, vackra fönster och ett brokigt förflutet. Här har många ortsbor passerat, eftersom huset länge varit i kommunal ägo och har inhyst en rad olika verksamheter. Kontorslokaler, studieförbund, ungdomsverksamhet och vårdcentral för att nämna några.

Annons
Drakhuset i Vetlanda.

Ett riktigt drömhus. Säregna detaljer och vackra proportioner gör Drakhuset från 1908 till ett av Vetlandas vackraste hus.

– Jag hängde också här i tonåren, minns Sofia Samuelsson. Här fanns bland annat replokaler där olika band spelade, så det var ju här ”alla” kretsade. Fast det såg absolut inte ut så här då. Det var betydligt mer mörkmurrigt och så där kontorsliknande praktiskt, med alla golv täckta av plastmattor.

Familjen Samuelsson i Vetlanda.

Här bor vi!
Namn: Sofia och Christian Samuelsson med barnen Ebba, Sigge och Bibbi plus mopsen Baxter.
Bor: En trävilla byggd 1908 i Vetlanda i Småland. En omfattande renovering gjordes i början av 2000-talet av en tidigare ägare. Familjen flyttade hit i januari 2015. Huset är på ca 270 kvm.
Gör: Sofia är undersköterska och Christian arbetar som servicetekniker vid ett telebolag.
Instagram: @ebbasvea05

Inte så vansinnigt länge sedan, men ändå ljusår från den stilen som genomsyrar huset i dag. När familjen Samuelsson flyttade in hade huset redan genomgått en grundlig renovering under en tidigare ägare. De stora, tunga projekten som stambyten, dragning av ny el, isolering av vinden och installering av kök och badrum var gjorda.
– Nog för att vi har fått vår beskärda del av renoveringsarbete också, men vi har kunnat lägga vår energi på att renovera ytskikten, som att måla och slipa golv. Sådana roliga saker som genast ger synligt resultat!

Christian Samuelsson i köket i Drakhuset i Vetlanda.

Svängrum i köket. Spatiöst är ett blygsamt ord för familjens kök, med platsbyggd inredning. Överskåp är bortrationaliserade till förmån för det stora fönstret, som sitter som ett smycke på helkaklad vägg. Alla hörn har fått mjuka avrundningar och ytan har dekor av runda halvstavar. Det är gjort med en specialfräst MDF-board, som skårats på baksidan så att den har kunnat böjas och formas. Till de gräddvita snickerierna har valts grå kalksten för både bänkskiva och golv.

Matplats med svarta öglanstolar.

Högt i tak. Tavelcollaget dominerar på matrummets vita väggar, som annars står i kontrast till det svarta möblemanget, klassiska Thonet-stolar runt ett bord från Hay. Gardinfritt med stora gröna växter i läckra krukor, Cloudy från DBKD, får ljuset att strömma in.

Inte för att de inte skulle ha kunnat renovera från grunden. Både Sofia och Christian är vana husfixare och har renoverat ett gammalt hus förut. Ett hus de sedan lämnade för ett nybyggt hus, bara för att upptäcka att det inte var lika roligt.

Mår bra av kreativitet

– Det var inget fel på det nybyggda huset, påpekar Sofia. Eller … det var just det som var felet, att allt redan var bra. Vi blev lite rastlösa och saknade det där med att ha pågående fixarprojekt. Vi mår bra av att vara kreativa, gillar att klura på hur saker ska lösas och känner oss härligt nöjda när vi åstadkommit förändringar.

Schäslong framför kakelugnen.

Vilsamt. Läshörna vid kakelugnen, rummets enda möbler är schäslongen från Ikea och bord från Rusta. Taklampan är en av Sofias skatter, inköpt på DIS, men mattan tävlar om uppmärksamheten. Den klassiska golvlampan AJ är designad av Arne Jacobsen.

I Drakhuset har de kunnat glädja sig åt att så mycket av husets originaldetaljer finns bevarade. Kakelugnar och spisar, pardörrar, fönster med spröjs eller bågformade karmar och glasrutor av munblåst glas. Husets alla trägolv fanns bevarade och efter en avslipning har de behandlats med såpa för att få en ljusare nyans. Väggarna har till övervägande del målats vita.

Blir glad av färg

– Men det står på min lista att försöka få in mer färg. Vitt är lite ”safe”. Man vet att det blir bra. Så fort man ska satsa på en färg kan det bli svårt att bestämma sig för vilken nyans man ska välja. Samtidigt blir man glad av färg när man väl vågat.

Vardagsrum i vitt med soffbord av gammal dörr.

Bra blandning. Vardagsrummet från andra sidan. Ikeasofforna med linneöverdrag, det hemgjorda bordet och Pholclampan matchas av trä-
detaljer och svartvita bilder i collage.

Sofias ”lista” är ett kapitel för sig. Den innehåller allt det hon vill förverkliga och de saker hon vill inreda med. Inte bara vill ha, utan SKA HA. Hon har varit inredningsintresserad så länge hon kan minnas och hon har en tydlig målbild av hur Drakhuset ska inredas.
Men det är inte gjort i en handvändning. En del saker tar helt enkelt tid att hitta för att de är gamla och andra ting på önskelistan är dyra. Då får man snällt finna sig i att spara tills man har de extra slantarna som ska spenderas. Och hon är inte villig att kompromissa under tiden. Tvärtom! När de lämnade det nybyggda huset och flyttade hit sålde de av stora delar av sitt gamla bohag och tog bara med sig favorittingen och det som passade in i den gamla trävillan.

Svag för lampor

– Varje hus har sin egen karaktär och det som funkade i förra huset var inte helt och hållet rätt för detta. Men jag vill inte bara sätta in saker här för att fylla ytorna. Det får hellre vara minimalistiskt tills vi har hittat helt rätt möbel eller haft råd att köpa någon av mina drömlampor.
Lampor, medger hon, är en av de saker hon är extra svag för. Men en riktigt snygg lampa kan också vara det som förändrar ett helt rum.

Gillar designklassiker

– Jag sparar hellre för att ha råd med det jag verkligen vill ha och tänker att det är saker som vi kommer att leva med en längre tid. Väljer man med omsorg blir det hållbart också för ögat.
– Det finns ju många designklassiker som är designade för 50 år sedan eller mer, men som är lika snygga nu. Det gör dem värda att satsa på. I längden blir det billigare än att köpa det som är trendigt just nu.

Barnkammare i vitt och grått.

Tudelat. Sigge och Bibbi delar ett av de stora sovrummen – och ändå inte. Som snabblösning har Christian delat av rummet med en enkel vägg till vänster. Den slutar strax före det vackra fönsterpartiet, där bara en gardin på böjd gardinstång delar av rummen.

I villan finns ännu ett stort rum som ekar tomt. Där står något skåp och en spegel, men det har för övrigt fått vara tillfällig plats för ett pingisbord. Helt möblerat blir rummet inte förrän Sofia har hittat det hon vill ha.
– Jo, skrattar hon, det har ju hänt att vi hängt på ett släp och kört 70–80 mil för att hämta någon speciell möbel i en antikaffär.

Fönster ska kittas

Christian protesterar inte. Han är inte  ointresserad av inredning men han litar på Sofias känsla, och de galna inköpsresorna är inte så ofta förekommande eftersom Sofia inte tillhör dem som impulsivt spontanshoppar.
– Däremot kan man säga att om jag är ”känslan” så är Christian ”förnuftet”. Han prioriterar praktiska saker, som att måla om huset exteriört. Nu får insidan vänta lite.  Det är åtskilliga fönster som ska kittas om och många kvadratmeter husfasad som ska målas. Ett jobb som tar mer än en sommar innan det är klart.
När det väl är färdigmålat kommer huset åter att skina som den nationalromantiska pärla det är. Och det stora rummet far inte illa av att stå omöblerat ett tag till. Det finns ingen anledning att ha bråttom. I det här huset, med högt i tak och tidstypiska byggnadsdetaljer, är till och med tomma rum vackra – helt på egen hand. ✦

Läs också: Stilmixat drömhem med uterum

Läs också: Lantlig gård med egen pool

Läs också: Familjen bytte stan mot landet

(55)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar