Annons


Annons

DIY: Så gör du finaste julgrupperna

Gör dina egna vackra julgrupper! Det är roligt att pyssla med blommor och kärl. Använd kannor, kakfat och korgar till arrangemangen. Äpplen och kanelstänger blir pricken över i.

Mossigt värre. Här växer en echeveria och en liten julros i grön mossa. Dekorera med renlav, kottar, äpple, stjärnanis, kanel och en barrväxt.

Det var ganska sent som blommor till jul gjorde entré i våra hem. De äldsta julblommorna är inte mer än 100–150 år gamla. De flesta av dem är egentligen vårblommor som  manipuleras med kyla och värme för att blomma i juletid.
Nu har massor av fantastiska nya sorter tagits fram och vi köper stora mängder julblommor varje år.

Annons

Smakfullt. På kakfatet finns kuddmossa dekorerad med kanel, stjärnanis, kotte och ett äpple. Alla växter behöver hållas lite fuktiga för att inte torka ut.

I kannan. Grön-röd hortensia och limefärgade nejlikor är fina i den spräckliga kannan. I den lilla muggen finns vit krysantemum, nejlika och eukalyptus. Den vita julstjärnan passar bra ihop med bräkenväxter. Sätt dem i olika krukor så kan du arrangera om när du vill.

Här är tre favoriter

1. Hyacinten är en av våra äldsta krukväxter och en av dem som manipuleras för att blomma till jul. Växten kom till Europa redan på 1500-talet från Turkiet. Förr fanns det  fler sorters hyacinter på marknaden. De hade annorlunda dofter med inslag av bland annat ros, heliotrop och hägg.

Höjdare. Hyacinten står i en hög glasbehållare. Ta ut växten ur krukan och spola bort jorden från rötterna. Det är fint att se både rötter och lök. Den gröna växten är en slideranka. I korgen står två minigranar som växer i krukor.

Steg-för-steg-video: Så gör du en julgrupp

2. Julstjärnan kommer från Mexiko och anlände till Tyskland och England på 1830-talet. Först en bra bit in på 1900-talet blev den en julväxt att räkna med. Fram till 1950 användes den mest som snittblomma. Nu har det korsats fram nya sorter som bland annat är krämvita, spräckliga, grönaktiga och mörkt röda. Den vilda julstjärnan har smala klarröda kronblad.

Läs också: Så sköter du hyacinten

3. Julrosen har en gammal historia som läkeväxt. Det var inte helt okomplicerat att använda den eftersom den är giftig. Växten spreds med munkarna runt Europa. Julrosen hittade också till vanliga människors trädgårdar. Den är vacker i kruka men trivs inte jättebra inomhus. Ställ den svalt och ljust. Plantera ut den till våren.

(83)
(3)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar