Annons


Annons

DIY: Pyssla fint till vinterträdgården

Ta vara på vinterns vackra dagar! Gå ut, bind kransar och bjud på fika bland granar och levande ljus. Stylisten och författaren Susanna Zacke delar med sig av sina bästa tips.

Grant och mysigt. Växthuset Skörd från Hasselfors Garden är byggt av trä och härdat glas och har en yta på cirka tio kvadrat. Sanna har lutat små granar i och utanför växthuset för en lummig känsla.

Susanna Zacke är stylist och har gjort inspirerande inredningsreportage för tidningen sedan starten för tolv år sedan. Hemma i hennes egen trädgård i Sollentuna har hon ett växthus som används året om. Till jul är det inrett med fårskinn och plädar, det doftar av granar och hyacinter och solhattarna som brukar hänga på väggen är utbytta mot julkransar. Hon åker gärna till favoritstället Slottsträdgården Ulriksdal för att handla växter som hon planterar och grupperar.

Annons

Stylisten och författaren Susanna Zacke använder sitt växthus även på vintern.

– Jag gillar att växthuset används alla årstider, det är mysigt att gå ut en stund och tända ljus och pyssla. Det är dessutom praktiskt att stå här och plantera och ordna med blommorna. Sedan gillar jag att inreda mysiga miljöer och det är kul att förändra efter årstid, säger Susanna.

Ombonat. Inne i växthuset har Susanna inrett med varma fårskinn och plädar. På väggen hänger julkransar där det på sommaren brukar hänga solhattar. Stegen av grenar är praktisk att hänga saker på.

Växthuset ligger strax intill den stora faluröda sekelskiftesvillan där hon bor och hon utnyttjar det mycket i sitt jobb som stylist och författare. Här har många olika miljöer byggts upp och fotograferats för tidningsreportage och böcker.
– Min kollega Sania Hedengren och jag har skrivit flera böcker om betonggjutning och då har det varit toppen att kunna plåta sådant som krukor, trädgårdsplattor och fågelbad både i och utanför växthuset.

Läs också: Gjut tomtar i betong

Stilen på inredningen är charmig och personlig med mycket naturmaterial och äldre saker. Susanna har byggt en stege av nedfallna grenar. I den gamla träsoffan från Indien ligger det sköna fårskinn och kudden har hon sytt av en gammal mjölsäck. Ett ihopfällbart plåtbord fungerar som planteringsbord. Eftersom hon älskar gamla fönster har hon ställt in några spröjsade bågar utan glasrutor, bara för syns skull. Lyktor, korgar och blommor är detaljer som sätter stilen i det charmiga vinterväxthuset.

Namn: Susanna Zacke.
Bor: Sekelskiftesvilla i Sollentuna.
Gör: Stylist, journalist och författare. Hon har också gett ut ett antal kreativa inredningsböcker med kollegan Sania Hedengren.

Iskall idé. Gör islyktor med hjälp av vattenballonger. De lyser välkomnande när det skymmer utanför växthuset.

Gör egna islyktor!

  1. Fyll en ballong med vatten. Lägg i frysen eller sätt ut om det är minusgrader. Vänta i cirka fem timmar – då har det yttersta lagret frusit.
  2. Klipp bort ballongen och häll ut överflödigt vatten.

Trappa upp! Bygg en stege av trä från skogen. Den blir fin att hänga saker på!

Bygg en egen stege

  1. Såga till två lite tjockare grenar (så raka som möjligt), cirka två meter långa.
  2. Såga till fyra steg, cirka 40 centimeter breda.
  3. Skruva eller spika fast stegen i de två långa grenarna.

 

(64)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar