Annons


Annons

Dietisten: ”Gröna drinkar är en hälsorevolution”

Anna Ottosson kallar gröna drinkar och smoothies för en hälsorevolution. Som dietist har hon aldrig förespråkat dieter och förbud utan letade efter en mer tillåtande väg till hälsa. Den har hon hittat och samlat i boken Hälsodrycker.

Anna Ottosson är aktuell med boken Hälsodrycker.

Anna Ottosson är aktuell med boken Hälsodrycker.

Anna Ottosson

Gör: Firar 20-årsjubileum som dietist i år, men är även föreläsare och nu författare.
Aktuell:
Med boken Hälsodrycker (Bonnier Fakta).

Vinn boken! Här kan du tävla om Anna Ottossons bok Hälsodrycker.

Hur länge har du gjort gröna drinkar?
– Det börjar bli många år nu, sju–åtta kanske. För mig var det verkligen en hälsorevolution när jag upptäckte dem! Det är en sådan enkel vana som ger maximal effekt.

Annons

Hur menar du med enkel? Dina recept innehåller ofta många ingredienser.
– Alla vet att det är nyttigt med frukt och grönsaker, men det kan vara svårt att hinna få i sig tillräckligt många sorter under en dag. Om du lägger till en grön smoothie till det du annars äter så är du hemma! Den tar inte längre tid att mixa än det tar att borsta tänderna, och du kommer snart att märka skillnad. Man blir piggare, får mer energi och kraft. Många beskriver också att de får fantastiskt fin hy och att sötsuget minskar.

Om man vill ha så få ingredienser som möjligt, vad väljer man då?
– Min favorit till vardags är grön smoothie. Basen är babyspenat, avokado, ingefära och lime. Sedan kan man toppa med frukt för att få lite sötma, till exempel banan och mango. Späd med apelsinjuice av bra kvalitet eller vatten för att få rätt konsistens.

När man kör i juicepress eller råsaftcentrifug blir det mycket spill. Har du något tips på hur man tar tillvara fibrerna?
– Juice ser jag som lyx, som ett alkoholfritt alternativ när det är fest. Smoothies är vardagsmat! I dem får man med fibrer som ger både mättnad och ännu mer näring.

Din bok innehåller mycket som är sött och gott, flera chokladsmoothies till exempel. Hur kan de vara nyttiga?
– De innehåller bara naturliga råvaror, inget socker, inga sötningsmedel, inga tillsatser. De har verkligen en given plats i en hälsobok!

Tre recept från boken: 3 nyttiga smoothies och juicer

Mr King - nyttig smoothie med grönkål.

Mr King – nyttig smoothie med grönkål.

Av: Ebba Svanholm och Helena Nilsson

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar