Annons


Annons

Det sitter i väggarna hos TV:s Erika Åberg

När tv-profilen Erika Åberg inredde sitt hem lät hon huset bestämma. Gården från 
1911 ville ha gamla tapeter, ett platsbyggt 
bibliotek och ett renoverat retrokök. 
En stil som satt i väggarna.

Här bor jag! Erika Åberg är byggnadsantikvarie och bor i ett hus byggt 1911. Det mesta av inredningen är från 1910–50-talen, men anpassat för en modern familj.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Det är en kompromiss mellan min favoritstil, folkhemsfunkis, och min mans, som är högborgerligt 1700-tal. Vi hade bara känt varandra i 3–4 månader när vi hittade det här huset, så vi lät det välja åt oss. Det mesta är från 1910–50-talen, men vi har anpassat det för en modern familj förstås. Vi har till exempel en vanlig soffa och ett soffbord.

Annons

”Den här tapeten har jag haft i nio år utan att tröttna på den!” Tapet, Katarina, från 1920-talsoriginal, 960 kr/rulle, Sandberg. ”Jag har många små keramikvaser, men även stora runda” Vas, Elsie, 21×21 cm, 179 kr, Åhléns.

Vad sitter på väggarna?

– Jag lever som jag lär och har dels bevarat kulörer, dels satt upp gamla tapeter. När vi renoverade vårt kök visade det sig att det satt en jättefin 1930-talstapet under masonitskivorna. Jag hittade en liknande på Tapetorama, papperet var både gulnat och skört, men sånt stör inte mig. I vardagsrummet har jag en annan favorit, Katarina från Sandberg, den påminner om en tapetrest som vi har hittat i en av våra garderober.

Läs också: Så inreder Leila Lindholm

Detaljer hemma hos Erika – mobilen Tellus, B 108 och H 90 cm, 1 395 kr, Artilleriet, och kudde, Gran, 48×48 cm, 300 kr, Fine Little Day/Åhléns.

Har du några nya hemmaprojekt?

– Vi är nästan klara efter att ha renoverat i elva år, vi ska bara laga ett papptak i hallen, sedan har vi gått varvet runt. Så nu planerar vi att bygga ett orangeri! I mitt huvud har jag redan fyllt det med gamla köksbänkar och -skåp, bord för fester och en tv-spelshörna. Vi får se om jag får plats med några tomater!

”Jag använder dem framför allt till frukost på söndagar och till fika”, säger Erika. Kopp, Zebra, av Eugen Trost, för Upsala 
Ekeby Gefle. Tillverkades 1955–1967. Kroken finns också hemma hos Erika, 299 kr, Bygg
fabriken.

”Köket är från 1950-talet. Den fina kranen har vi låtit en VVS-are renovera.” Bild från @erikashus på Instagram.

”Min man och svärfar byggde biblioteket. Den mörka färgen är inspirerad av våra innerdörrar i ådringsmålad ek.” Bild från @erikashus på Instagram.

(92)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar