Annons


Annons

10 anledningar till att chiafrön är så bra för kroppen

Att chiafrön är nyttigt har du säkert redan hört, men vet du vad det egentligen är bra för? Här är tio anledningar att äta lite chiafrön varje dag.

det här är chiafrön bra för

Chiafrön har använts av aztekerna i Mexiko sedan urminnes tider. Chia tillhör mintfamiljen och plantan kan bli upp till en och en halv meter hög. Det finns flera anledningar till att Chiafrön hör till den gruppen livsmedel som kallas för ”Superfood”. Här är några anledningar.

Därför är chiafrön så bra:

  • Chiafrön innehåller 8 gånger mer omega-3 än lax
  • 15 gånger mer magnesium än broccolix
  • 3 gånger mer järn än spenat
  • 6 gånger mer kalcium än mjölk
  • 6 gånger mer protein än kidneybönor
  • Chiafrön kan också ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
  • Chiafröna är rika på antioxidanter som kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler
  • Chiafrön består av gelébildande fibrer som bidrar till att blodsockernivån stiger långsammare.
  • Chiafrön absorberar upp till tolv gånger sin egen vikt. Det gör att du håller dig mätt längre – och att de passar bra som mellanmål eller efterrätt.
  • Chiafröna innehåller inte speciellt mycket smak och passar därmed till det mesta, på gröten, i dressingen, salladen, soppan…

Så mycket chiafrön kan du äta per dag:

Chiafrön bör inte överdoseras och därför ligger dagsrekommendationen på 15 gram torkade frön. Det är till exempel en lagom mängd till en portion gröt.

Annons

Källa: Matmagasinet och mittkok.expressen.se
Av: Katarina Markiewicz/Året runt
Foto: Shutterstock

(84)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar