Annons


Annons

Delad glädje på 46 kvadrat

När Tone och Henrik skilde sig köpte de snabbt en lägenhet, utan att ens ha tittat på den. Tone har renoverat den 
i charmig, modern och romantisk stil. Nu turas de om att bo där – och barnen får stanna i villan där de alltid bott.

Par i bord. Två små nätta bord vid 
soffan blir perfekt. De kan flyttas runt 
och tar mindre plats än ett stort soffbord.

Efter skilsmässan var inredningsarkitekten Tone Kroken och hennes exman Henrik bestämda. Det var inte de två barnen som skulle leva i kappsäck och flytta på sig utan föräldrarna. Var sjätte vecka skiftar de bostad mellan tvårummaren i Gamlebyn i Oslo och huset på Brønnøya i Oslofjorden. Numera bor dottern Emma permanent inne i Oslo eftersom hon går i skolan där. Sonen Emil bor kvar på ön men har fester i lägenheten ibland om den är ledig någon passande helg.

Annons

Drömboendet. Det var i början på sommaren för några år sedan som Tone hittade lägenheten som ligger i en fastighet från 1800-talet.

Läs också: Nostalgi i finska nybygget

– Bonusen med det här är att jag får leva både öliv och stadsliv. Det är så härligt. Jag älskar det, säger Tone.
Så länge hon får ha sina saker med sig känner hon sig hemma och finner sig lätt tillrätta var hon än är.
– Jag har massor med mig varje gång jag flyttar mellan våra två hem, säger hon. Det är inredningsdetaljer, doftljus och parfymer. Fina, vackra och ovanliga saker som jag trivs med.

Hittade drömlägenheten

Det var i början på sommaren för några år sedan som Tone hittade lägenheten. Både bostadsmarknaden och Tone var på väg att ta sommarledigt när drömlägenheten från 1800-talet dök upp. Utsikten från området där den ligger är fantastisk över en gammal kyrkspira och nya spännande höghus.
– Utanför var det fint. Inne i lägenheten var det ett rent helvete, det såg jag på bilderna i annonsen, säger Tone.
Hon skulle resa bort och hade inte tid att titta på lägenheten så hon köpte den osedd.

Läs också: Till salu – gård med egen lanthandel

Älskar fina saker. Tone vill omge sig med vackra och ovanliga saker som de små figurinerna och vackra burkar.

– Eftersom jag är inredningsarkitekt vet jag att det går att fixa till allt inomhus. Men utsikten kan man inte ändra på, säger hon.
Fast hon medger att det var spännande att gå in i lägenheten första gången när hon kom hem från semestern. Hon visste att här skulle hon bo oavsett hur det såg ut och flyttade in i en lägenhet målad i rött och mintgrönt. Hennes packning bestod av en madrass att sova på, en målning gjord av en väninna och två affischer.
– Första veckorna i lägenheten hade jag inga möbler. Bara madrassen på golvet. Men det gick bra att bo där medan hantverkarna arbetade för jag visste ju att det skulle bli bra till slut, säger Tone. Det här gjorde också att jag hade kontakt med hantverkarna ofta.

Återvunnen gavel. 
En stor gammal spegel blir en fin sänggavel. Stolen har Tone räddat från en vän som ville slänga den.

Tone och hantverkarna var inte alltid överens om hur renoveringen skulle genomföras. Till exempel tyckte de att hon hade helt fel när hon bad att de skulle installera handfatet precis framför fönstret i badrummet. Och hänga upp en spegel där.
– Jag såg det inte som en praktisk lösning utan som en bild. Allt kan inte vara praktiskt. Jag måste ju tänka på estetiken också, säger Tone.

Väl utvalda vintagefynd

Hon har inrett lägenheten i en trivsam blandning av nya möbler och väl utvalda second hand-fynd. De 46 kvadratmetrarna är väl utnyttjade.
– Det går jättebra att dela lägenheten med hela familjen, säger Tone. Vi kan vara många här på dagarna. Det gäller bara att veta vem som ska sova i sängen på natten. ✦

Cool kran. Mässingskranen passar perfekt på handfatet av ljus marmor.

Här bor vi!

Namn: Tone Kroken, exmaken Henrik plus barnen Emma, 18 och Emil, 19 år.
Var: I Gamlebyen i Oslo
Vad: Tvårumslägenhet på 46 kvm. Henrik och Tone är skilda och bor här växelvis.

(48)
(65)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar