Annons


Annons

Därför är det bästa du kan göra på semestern: Ingenting!

För att få ut mesta möjliga av semestern gör du faktiskt bäst i att göra absolut ingenting. "Det är fullständigt nödvändigt för oss", säger psykologen Michael Guttridge.

Är du liksom många av oss mästare på att boka in varenda minut av semestern? Grillkvällar, utflykter, resor, släktbesök, picknickar, strandhäng etcetera? Då är den här artikeln extra mycket till dig.

Nu visar nämligen flertalet studier att det vi mår allra bästa av att göra på semestern är: Ingenting.

Annons

Michael Guttridge är psykolog med fokus på arbetsmiljö, och han förklarar varför vi borde lugna ner oss med planerandet.

Läs också: 7 livsmedel som hjälper dig att somna snabbare

– Att slösa bort vår tid handlar om att ladda batterierna och sortera sinnet, säger han. Att ta dig tiden att vara fullständigt oproduktiv gör dig bättre på ditt jobb, säger han.

Även de aktiviteter vi planerar in, som är tänkta som återhämtning (till exempel att läsa en bok, se en film eller ta en promenad), kan ge oss en känsla av skuld och ansvar. Guttridge berättar om företagsledare han har träffat, som kollat film med snabbspolning för att snabbare få ”vilostunden” överstökad.

Men historiskt sett lönar det sig att tänka på ingentinget. Framgångsrika personer som Charles Dickens, Gabriel García Márquez och Charles Darwin är exempel på några som aldrig jobbade mer än fem timmar per dag, skriver Alex Soojung-Kim Pan, författare bakom boken ”Rest: Why you get more done when you work less”.

Det är ju trots att i vila som hjärnan återhämtar sig och kreativiteten gynnas.

– ”Bortslösad tid” är inte bara nyttigt, det är fullständigt nödvändigt för oss, säger doktor Guttridge.

Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också: Sluta bit ihop! 9 saker det är dags att göra slut med

(114)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar