Annons


Annons

Därför är avokado så nyttigt

Avokado är inte bara gott, det är väldigt nyttigt också! Ät frukten som den är, på mackan eller i en sallad. Här listar vi sju anledningar att äta mer avokado samt flera goda recept.

Blanda en nyttig avokadosmoothie. Recept nedan. Foto: Shutterstock

Blanda en nyttig avokadosmoothie. Recept nedan. Foto: Shutterstock

1. Vitaminer och mineraler

Avokado innehåller över 20 olika vitaminer och mineraler som till exempel folsyra, magnesium, zink samt vitamin A, B, C och E. Avokado innehåller även mycket kalium, vilket reglerar blodtrycket och är bra för musklerna.

2. Antioxidanter

Förutom att en avokado innehåller antioxidanter hjälper den även kroppen att ta upp antioxidanter från andra livsmedel, vilket bland annat skyddar kroppen mot fria radikaler.

3. Fibrer

Avokado innehåller mycket fibrer vilket är bra för magen, förbättrar tarmarnas funktion och gör matsmältningen mer effektiv. Det bidrar även till att sänka kolesterolvärdet.

4. Innehåller nyttigt fett

Avokado innehåller mellan 15 och 30% omättat fett, vilket bland annat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega-3 motverkar dessutom rynkor, förbättrar hjärnkapaciteten och lindrar smärta vid artrit.

5. Hjälper dig att hålla vikten

Trots, eller kanske tack vare, att avokado innehåller mycket fett så kan frukten hjälpa dig att hålla vikten, eller till och med gå ner i vikt. Avokado bidrar till en längre mättnadskänsla när man ätit avokado och därmed även småäter mindre och blir mindre sötsugen.

6. Motverkar cancer

Avokado hjälper till med upptaget av karotenoider, som finns i röda och orange frukter och grönsaker, vilket enligt forskning kan hjälpa till att skydda mot cancer.

7. Gott och lätt att variera

Avokado är gott och går att variera på många sätt! Testa till exempel:

Enkel avokadosmoothie:

2-4 glas
Tid: 10 minuter

Annons

Du behöver:

2 avokado
1-2 msk socker
3 dl mjölk (laktosfri, om du vill)
1 lime, pressad saft
Is

Gör så här: Mixa till en lagom konsistens och servera direkt.

Fler recept:

Bakat avokadoägg
Kall avokadosoppa
Avokadoglass med löjrom
Chokladmousse på avokado
Avokadotoast med chili, gräslök och citron

LÄS OCKSÅ

(307)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar