Annons


Annons

Bygga växthus? Tips och inspiration

Ett alldeles eget orangeri är en dröm för både livsnjutare och odlare. Här får du tips på fyra fina glashus att ­bygga och vad du ska tänka på innan du börjar. Av Kerstin Holmberg

6 tips när du bygger växthus

  1. Användning. Vill du ha huset att sitta i, odla i eller bägge delar?
  2. Plats. Om du ska odla i huset bör det ligga så soligt som möjligt. Ska du däremot sitta mest i det kan det vara en fördel om det ligger i skugga ibland.
  3. Välja hus. Här finns det massor av möjligheter. Att bygga ett eget växthus helt och hållet kan vara ett roligt projekt för den händiga. Annars finns det många monteringsfärdiga hus att köpa i alla möjliga prisklasser.
  4. Storlek. Bygg inte för litet. Ska du odla kommer du lätt att fylla upp huset. Tänk på att det är trevligt att få plats med en matplats för flera härinne. Bygg gärna minst 10–15 kvm.
  5. Stomme. Aluminium är praktiskt och underhållsfritt. Den kan också lackas i olika färger. En trästomme kan vara mycket vacker men kräver underhåll.
  6. Fönster. Glas är vackrast och billigast. Finast om du vill sitta i huset. Plast har ofta kanaler och isolerar bättre.

Vaxthus-Victorian-Villa
Engelsk charm. Victorian Villa är ett gammaldags växthus på 13,5 kvm med charmerande proportioner. Takhöjden är 3,3 meter. Huset är fint både som växthus och lusthus. 260 296 kr inklusive montering och frakt, Vansta Trädgård.

Annons

Vaxthus-Sweden-Green-house
Klassiskt i trä. Sweden Green House tillverkar orangerier och växthus i trä. Välj storlek och modell efter dina behov. Husen är inspirerade av växthus som fanns i Sverige fram till slutet av 1800-talet. Pris för ett hus på 15 kvm, 92 000 kr, Sweden Green House.

Vaxthus-sittgrupp
Strilfullt. Kanna i zink, 179 kr, Blomsterlandet. Fikaplats. Kafémöbel, bord och två stolar, metall, 599 kr, Clas Ohlson. Grön favorit. Kopp med Stig Lindbergs mönster Berså, 860 kr, Gustavsbergs Online shop Rund betong. Kruka 40×42 cm, med plats för litet träd, 369 kr, Granit.

Vaxthus-Oasis
Rum i trädgården. Oasis är ett härligt rum för både odling och mysiga stunder. Sidohöjden är nästan 2 m och den totala höjden 3 m. Huset är fyrkantigt och 13,5 kvm, 39 995 kr, Willab Garden.

Vaxthus-Classicum
Välj storlek. Orangeriet  går att kombinera på många sätt. Det finns olika gavlar, moduler och höjder.  Välj att bygga det fristående eller mot en vägg. Huset på bilden är 28, 5 kvm och kostar, 182 700 kr, Classicum.

Vaxthus-hylla
Mjuka upp. Dyna för utemöblerna, 149 kr, Indiska. Lyskraft. Lljusstake i betong, 435 kr, Tove Adman. Blomsterkorg. Fint för växterna, 59:90, Blomsterlandet. Tre etage. Hylla för blommor och prylar, 499 kr, Granit.

(192)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar